open-navfaktor-logo
search
Šturo Ministarstvo
Dokle smo s autocestom Sarajevo - Beograd: Gradi se most preko Save kojeg finansira Srbija i dionica Bijeljina - Rača, a ostalo...
Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine dostavilo je nadležnoj parlamentarnoj komisiji informaciju o realizaciji strateškog projekta izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd, ali niti je potpuna niti daje makar okvirnu procjenu kraja gradnje.
30.10.2023. u 20:07
get url
text

VEZANI TEKST - Je li Forto (ne)svjestan svojih mogućnosti i kada će prestati izigravati opoziciju samom sebi?

Komisija za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je 24. jula tražila informaciju šta su državno i entitetska ministarstva te Brčko distrikt uradili na izgradnji autoceste Sarajevo - Beograd.

Međutim, iz informacije je vidljivo tek da po planu idu izgradnja mosta Rača - Sremska Rača preko rijeke Save imajući u vidu da to finansira Vlada Srbije, te izgradnja dionice Bijeljina - Rača, koju finansiraju vlade Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Rok za izgradnju ovog mosta je august iduće godine, a procjene su da će biti i prije. Rok za dionicu autoceste Bijeljina - Rača je septembar 2025. godine, a i tu su procjene da će biti i prije.

A ostalo...

Prijelaz kod Vardišta

U informaciji državnog ministarstva, koju potpisuje ministar Edin Forto, spominje se gradnja ili rekonstrukcija graničnog prijelaza kod Višegrada, na lokaciji Vardišta. Navedeno je da je bh. strana u obavezi usaglasiti pitanje finansiranja ovog prijelaza i pokrenuti postupak zaključivanja bilteralnog sporazuma. Nije poznato kada će se to i desiti.

- Prema informacijama iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, preduvjet za definiranje odluke o finansiranju je utvrđivanje lokacije na kojoj će se graditi nova trasa ceste između BiH i Srbije, od čega će zavisiti da li će se moći koristiti postojeći granični prijelaz Vardište ili će trebati izgraditi novi – dio je informacije Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Kada je u pitanju izgradnja autoceste od Vukosavlja preko Brčkog, Bijeljine do Rače i granice, dužine 70 kilometara, konkretno je samo da je započeta dionica Bijeljina - Rača od 20 kilometara.

U informaciji se ne spominje dionica Vukosavlje - Brčko, dok je za dionicu Brčko - Bijeljina potpisan ugovor u februaru ove godine. Nije poznato koji je rok za izgradnju.

- Još se čeka završetak procedura za dionicu od Doboja do Vukosavlja, da bi se kompletirao projekat autoceste na Koridoru Vc kroz Republiku Srpsku. Očekuje se u narednih nekoliko mjeseci zaključivanje i komercijalnog ugovora čime bi se ostvarile pretpostavke da se krene u građenje na ovoj dionici – piše u informaciji o dionici Bijeljina - Rača.

Ne spominje se FBiH uopće

Što se tiče trase autoceste kroz Brčko, ovdje tek brčanski Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj treba ponuditi najoptimalnije rješenje koje treba potom proći javnu raspravu i konačno Skupštinu Brčko distrikta.

- Načelno je dogovoreno s predstavnicima Brčko distrikta BiH da Republika Srpska gradi autocestu i preko njihovog teritorija, ali će se o tome još detaljnije govoriti u narednom periodu, zbog određenih zahtjeva strana u postupku – piše u informaciji državnog ministarstva.

Nisu ponuđeni nikakvi podaci za dionice autoceste Sarajevo - Beograd koje prolaze kroz FBiH.

VEZANI TEKST - Dokle smo sa autocestom Sarajevo - Beograd: U RS-u eksproprijacije, u FBiH na studijama i projektima

Milan Dunović, član Komisije za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma, koja zasjeda danas, kazao je da iz informacije Ministarstva nisu ništa saznali i dobili su djelimičan i neadekvatan odgovor na konkretno pitanje, te da ovo nije jedina tema o kojoj resorno ministarstvo daje odgovor samo forme radi.

Početkom 2019. godine je dogovoreno da ide trasa Sarajevo - Žepče - Tuzla - Brčko - Bijeljina - Kuzmin, te trasa Sarajevo - Pale - Rogatica - Višegrad - Vardište, sa konekcijom sa Goraždem na dijelu Pale - Prača - Hrenovica.

Prošle su skoro četiri godine otkako su Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Srbije potpisali sporazum o saradnji na realizaciji projekta autocesta / brza cesta Sarajevo - Beograd.

U međuvremenu je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić Vesić u junu ove godine najavio da će do kraja 2023. godine Srbija završiti svoj dio autoputa Beograd - Sarajevo od Sremske Rače do Kuzmina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.