open-navfaktor-logo
search
Podnio prijavu
Doktor Bakir Nakaš saslušan u Tužilaštvu BiH
Danas je u Tužilaštvo BiH po pozivu pristupio dr. Bakir Nakaš, podnosilac prijave koju je  uputio u ime više osoba a zbog (ne)postupanja odgovornih osoba i teških posljedica pandemije COVID-19 po živote i zdravlje građana Bosne i Hercegovine.​ 
06.04.2021. u 14:26
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH: Formiran predmet nakon prijave o nepostupanju odgovornih u pandemiji

- Postupajući tužilac saslušao je podnosioca prijave, na okolnosti koje su navedene u prijavi i odnose se na navode o propustima i nečinjenju odgovornih osoba i institucija, kao i nenabavljanje potrebnih vakcina za proces imunizacije i zaštite građana od pandemije COVID-19. Tužilaštvo BiH nastavlja rad na predmetu. 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet i prikuplja informacije nakon što je primilo prijavu, koju je, u ime više osoba, uputio Bakir Nakaš, a zbog (ne)postupanja odgovornih osoba i teških posljedica pandemije COVID-19 po živote i zdravlje građana BiH.

U krivičnoj prijavi je navedeno da građani traže krivičnu odgovornost Zorana Tegeltije, Ankice Gudeljević, Fadila Novalića, Vjekoslava Mandića, zbog postojanja osnova sumnje da u periodu od 18. septembra prošle godine do 18. marta 2021, svjesni svojih zakonskih obaveza, nisu osigurali direktnu nabavku vakcina.

- Njihova zloupotreba službene dužnosti ima za posljedicu nekontrolisano širenje zarazne bolesti, smrt većeg broja ljudi, uskraćivanje prava na zdravstvenu zaštitu - navedeno je u krivičnoj prijavi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.