open-navfaktor-logo
search
Adisa Kuršumović
Doktorica sa pet specijalizacija uputila pismo Schmidtu: Budite pravi Nijemac, uredan i pošten!
Dr. Adisa Kuršumović, rodom iz Zvornika, ima čak pet specijalizacija: specijalizaciju iz opće medicine, neurohirurgije, intenzivne medicine, radiologije i neuroradiologije.
19.04.2023. u 12:28
get url
text

Kuršumović je uputila otvoreno pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu koje prenosimo u cijelosti. 

Poštovani gospodine Schmidt, kao bivša državljanka Bosne i Hercegovine, pišem Vam danas sa hitnim zahtjevom.

Kao dijete od 16 godina morala sam napustiti svoju domovinu zbog rata i od tada sam prošla kamenit, ali vrlo uspješan lični i akademski put. Postala sam uspješan ljekar u Austriji i Njemačkoj, sa završenih čak pet specijalizacija i već nekoliko godina radim kao šef jednog odjeljenja u Schwarzwald-Baar klinici u Villingen-Schwenningenu. Međutim, i pored ličnog uspjeha, nisam zaboravila na patnje svojih sunarodnika zbog nepopravljanja političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Aktuelni izbori su pokazali da nacionalistički politički sistem u Bosni i Hercegovini ne funkcioniše, a Vaše promjene izbornog zakona su dovele do aktuelnog političkog zastoja. Kao zdravstveni radnik, znam da takav sistem negativno utiče na društvo. To onemogućava napredak i koči razvoj naše zemlje. Od Vas se očekuje da zakonski promijenite ovu okolnost upotrebom svojih bonskih punomoći.

Stoga vas molim, da kao visoki predstavnik Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini donesete odluku u korist građanske države s evropskim vrijednostima. Ne provodite ovu promjenu ni na čiju štetu! Rješenje za privremenu promjenu izbornog zakona nije održiva opcija. Budite pravi Nijemac, uredan i pošten! Izmijene zakona moraju se jednako odnositi na sve građane u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Ono što je najvažnije, sve etničke grupe i ostali u Bosni i Hercegovini trebaju imati jednak tretman i uzimati se u obzir njihovi interesi i potrebe kako bi se osigurala dugoročna stabilnost u zemlji.

Važno je da naša zemlja postane zapadna demokratija i da prepozna prednosti ovog oblika društva. Narodu Bosne i Hercegovine potrebna je vlast koja zastupa njihove interese i brine o njihovim potrebama na teritoriji cijele države.

Ja se lično često pitam šta bi bilo sa mnom da mi je dozvoljeno da ostanem u Bosni i Hercegovini. Kako bi se moja zemlja razvila da niko nije morao da bježi? Želim da se moja sudbina nikada i nikome više ne ponovi i da možemo stvoriti bolju budućnost za sve ljude u Bosni i Hercegovini.

Uz najbolje želje za uspjeh i uvodjenje pravednih rješenja za moju domovinu, ostajem Vam na raspolaganju za sve što mogu učiniti za dobro moje evropske Bosne i Hercegovine - stoji u pismu dr. Adisa Kuršumović.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.