open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Dokumentaciju o nezakonitostima u ZOI '84 predati istražnim organima
Prema riječima v.d. direktora ove firme Kenana Magode, stanje kakvo je prethodni menadžment ostavio u ovom preduzeću može se ocijeniti među najgorim u čitavom javnom sektoru
01.08.2019. u 17:13
get url
text
Edin Forto:  Izneseni podaci su nas šokirali
Edin Forto: Izneseni podaci su nas šokirali

Zatečeno stanje u preduzeću ZOI '84, prema stavu Vlade Kantona Sarajevo, može se ocijeniti katastrofalnim. Računi firme su blokirani, dok dugovanja prema dobavljačima i uposlenicima iznose 10 miliona KM.

Prema riječima v.d. direktora ove firme Kenana Magode, stanje kakvo je prethodni menadžment ostavio u ovom preduzeću može se ocijeniti među najgorim u čitavom javnom sektoru, saopšteno  je  iz press službe Kantona Sarajevo.

Magoda je naglasio kako je vertikalni transport, u koji je uloženo 18 miliona KM, u veoma lošem stanju i potrebna mu je hitna sanacija. Isti je slučaj i sa sistemom za osnježivanje, a i u njega je uloženo više od pet miliona KM.

- Moramo hitno ulagati u završetak projekta šestosjeda kako bi se osigurao njegov nesmetan rad i sigurno korištenje. I sigurnost je do sada bila upitna. Transport četvorosjedom nije izvjestan iz tehničkih razloga, zbog čega ćemo morati poduzimati dodatne mjere - istakao je Magoda te dodao da je firma trenutno i pod velikim pritiskom konzorcija koji je sve to instalirao i prema kojem postoje dugovanja od oko 500.000 KM.

Bivši menadžment je kupio četiri vozila ratraka koji su potpuno neupotrebljivi. Naime, nisu namijenjeni za kretanje stazama kakva je Bjelašnica.

Ocjenjujući da su izveštaji o poslovanju u protekle tri godine frizirani i da ne oslikavaju stvarno stanje u preduzeću, direktor Magoda je istakao problem nezakonito uposlenih radnika na kraju mandata prethodnog menadžmenta.

Vlada KS je, zbog svega navedenog, naložila ZOI '84 da sve dokumente koji upućuju na nezakonite radnje, štetne ugovore i nedomaćinsko poslovanje uputi prema Uredu za borbu protiv korupcije KS, te prema procjeni i Tužilaštvu.

Takođe, na prijedlog direktora Magode, Vlada je iskazala spremnost da u okviru mogućnosti finansijski podrži projekte novog menadžmenta kako zimska sezona ne bi došla u pitanje.

Urgencija je potrebna na remontima postojeće infrastrukture, osvjetljavanju staze „Kolijevka“ na Bjelašnici i osnježavanju sa sjeverne strane. Time bi se osiguralo 120 skijaških dana, bez obzira na količine padavina. Vlada je spremna da se uključi i u nabavku nedostajućeg semafora u sportskoj dvorani Zetra.

- Iako smo svi bili upoznati sa lošim stanjem u ovom preduzeću, ipak su nas danas izneseni podaci dodatno šokirali. Zar je moguće da neko bez posljedica već godinama uništava ne samo ovo preduzeće nego uskraćuje građanima Sarajeva i turistima korištenje i uživanje u olimpijskim planinama? Za takvo ponašanje mora postojati odgovornost i na nadležnima je da je utvrde. Mi ćemo se baviti sanacijom postojećeg stanja ali i ulaganjem i razvijanjem potencijala preduzeća i turističkih resursa - poručio je premijer KS Edin Forto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.