open-navfaktor-logo
search
O ličnosti generala
Dokumentarni film "Na krovu svijeta Alagić" premijerno prikazan u Sarajevu
 U Multimedijalnoj sali Javne ustanove Fond Memorijala Kantona Sarajevo u četvrtak je održana sarajevska premijera dokumentarnog filma "Na krovu svijeta Alagić", koji kroz podsjećanje na akcije oslobađanja od 1993. do 1995. godine, predstvavlja ličnost generala Mehmeda Alagića, komandanta Trećeg, a kasnije i Sedmog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH).
09.03.2023. u 22:15
get url
text

Premijera filma "Na krovu svijeta Alagić" upriličena je povodom Dana nezavisnosti BiH, ali i 20-godišnjice smrti generala Alagića.

Iz Fonda Memorijala Kantona Sarajevo poručili su da organizovanjem ovakvih, ali i drugih sličnih događaja "njeguju kulturu sjećanja i kulturu pamćenja na one koji su dali svoje živote kako bi BiH bila slobodna, nezavisna i suverena država".

- Kada govorimo o projekciji i izradi dokumentarnih filmova, oni ostaju trajno svjedočanstvo o onome što se dešavalo u periodu agresije na RBiH i trajni svjedok, zapis u vremenu o našem razumijevanju konteksta, o našem razumijevanju i evaluiranju historijskih činjenica i u velikoj mjeri o nečemu u čemu neki od nas nisu imali prilike da aktivno sudjeluju kako zbog godina ili iz nekih drugih razloga. Ali, danas, s ove vremenske distance, nastojimo i razmišljamo kako promatrati i kako zamišljati to što se dešavalo, to čudo bosanskog otpora ovdje u BiH - izjavio je Ahmed Kulanić, direktor Fonda Memorijala KS obraćajući se prisutnima.

Kako je kazao, "svi pripadnici Armije i MUP-a Republike BiH su heroji", ali oni koji su pravili planove i koji su u surovim uslovima pavili pomake, bodrili i motivirali vojnike da krenu u oslobađanje zaslužuju najveće poštovanje.

- Nekada je teško gledati i prisjećati se toga, ali zbog budućih generacija, zbog naše slobode, nezavisnosti, mislim da moramo sve više pažnje pridavati ovakvim manifestacijama, događajima, produkciji i filmovima - istakao je Kulanić.

Film je urađen u koprodukciji Udruženja Reakcija i Federalne televizije. Prije Sarajeva, premijera filma održana je u Travniku, Cazinu, Sanskom Mostu te na Federalnoj televiziji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.