open-navfaktor-logo
search
Neugodnost za vozače
Dolazi li kraj blokadama automobila u Tuzli?
Gradsko vijeće Tuzle prošle sedmice je usvojilo zaključak da se prestane s blokadom vozila na parkingu, takozvanom kandžom. Ovo je samo prvi korak u prekidu ove prakse koja predstavlja problem vozačima, ali i onima koji je provode.
04.10.2021. u 14:40
get url
text

Naime, ukoliko u Tuzli ne platite, ili vam istekne vrijeme plaćenog parkinga na za to označenim mjestima, radnici gradskog preduzeća mogu vam na automobil staviti kandžu, a uz nju ide obavijest na vjetrobransko staklo automobila.

Vozačima u Tuzli ne ide u prilog ni to što ne postoji opcija elektronskog plaćanja parkinga, pa je tako jedina mogućnost doplate fizička, da dođete parking aparata, uplatite produženje, a onda tiket postavite u automobil.

- Niti jedan od vijećnika nije bio protiv inicijative da se ukine praksa blokiranja vozila. Ovu incijativu je podržalo i Javno komunalno preduzeće (JKP) Saobraćaj i komunikacije (SiK) Tuzla, pa su u svom godišnjem izvještaju upravo to naveli kao jedan od prioriteta - kaže Admir Čavalić, vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla koji je sve inicirao.

Usvajanje incijative oslikava samo dobru volju da se nešto promijeni, a sada je na potezu upravo preduzeće SiK Tuzla.

- SiK sada treba predložiti izmjenu svog pravilnika o radu, a to treba usvojiti Gradsko vijeće. Umjesto blokiranja vozila kandžom, zaposlenici SiK-a bi trebali obavijestiti gradsku inspekciju, koja će ispisati prekršajni nalog za vozilo - pojašnjava Čavalić.

Ova opcija postoji i sada, ali radnike SiK-a prvo morate pozvati da vam odblokiraju vozilo i onda reći da ne želite platiti na licu mjesta. Nakon toga oni obavještavaju inspektore koji pišu prekršajni nalog, a papir vam dolazi na kućnu adresu. Dakle, ukoliko dođe do izmjena pravilnika, kandže na autima ići će u prošlost.

Nezvanično saznajemo da koliko je kandža neugodna za vozače koji je zateknu na vozilu, toliko nije draga ni radnicima SiK-a jer i oni zbog ove prakse svakodnevno trpe uvrede nervoznih vozača.

Vozačima u Tuzli ne ide u prilog ni to što ne postoji opcija elektronskog plaćanja parkinga, pa je tako jedina mogućnost doplate fizička, da dođete do parking aparata i ponovo uplatite produženje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.