open-navfaktor-logo
search
Sjednica u toku
Dom naroda BiH: Akcize na naftu ukinute na period od šest mjeseci u prvom čitanju
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) je na današanjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini (prvo čitanje) o izmjenama i dopuni ukidanja akciza na naftne derivate na period od pola godine, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca.   
27.07.2022. u 10:50
get url
text

Za ovaj zakon glasalo je svih 14 prisutnih delegata. Nakon ove odluke, slijedi amandmanska procedura i o njemu će se delegati morati izjasniti u drugom čitanju. Procjene du bi gorivo moglo u konačnici pojeftiniti do 50 feninga.

Također, u dosadašnjem dijelu sjednice usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a tiče se izjednačavanja nastanka obaveze plaćanja akcize za porezne obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreznim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode. 

Dom naroda je većinom glasova odbio prijedlog Kluba bošnjačkog naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku. Tako će se ovaj predloženi zakonski akt razmatrati u redovnoj proceduri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.