open-navfaktor-logo
search
Upućene kritike
Dom naroda BiH imenovao komisije: Članovi i neki koji imaju krivična djela iz oblasti koje trebaju kontrolisati
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imenovao je danas svoje članove svih šest zajedničkih komisija bh. Parlamenta kao i članove parlamentarnih delegacija u međunarodnim organizacijama.
02.03.2023. u 15:45
get url
text
Dom naroda BiH
Dom naroda BiH

Na predložene članove i komisija i delegacija bilo je ozbiljnih zamjerki.

Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, tražio je da s dnevnog reda bude skinuto imenovanje delegacija Parlamenta BiH u međunarodnim tijelima jer nije ispoštovan poslovnik o radu.

- SDA je najjača politička stranka i u Zastupničkom domu i u Domu naroda i neprihvatljivo je da, na primjer, u delegaciji Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope nema nijednog člana iz SDA. Nisu ispoštovani prijedlozi za Parlamentarnu skupštinu OSCVE-a – naveo je Džaferović.

Njegov zahtjev za skidanje ove tačke s dnevnog reda nije usvojen.

Delegat Safet Softić (SDA) istakao je da je među oko 50 imena u delegacijama, SDA, koja je najjača stranka, zastupljena s pozicijom zamjenika u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

- Ako imate namjeru pokazivati mišiće kao pozicija na ovim stvarima, onda ću povući svoje ime mjesta zamjenika tu, onda će ugođaj biti kompletan. Da se zamjeničkim mjestom prikriva ono što se nikada nije radilo – dodao je Softić.

No predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) kazao je da su članovi delegacija prijedlozi zajedničkog kolegija oba doma i pojedinac tu ne može ništa da mijenja.

Sastav redovnih zajedničkih komisija oba doma bh. Parlamenta kritikovao je delegat Zlatko Miletić (Za nove generacije) želeći, kako je rekao, skrenuti pažnju na stvar koja je morbidna.

- Bez obzira na činjenicu što svojim narodima objašnjavate da će nova vlast voditi računa o kompetentnosti i tako dalje, želim skrenuti pažnju na stvar koja je po meni morbidna. Zašto pišemo ove svoje "želje", kad to niko ne čita ili vi, vas šest članova kolegija oba doma, to samo uzmete i poredate. Samo objasnite po kojim kriterijima. Mogu shvatiti da imate dozu političke opredijeljenosti da u tim komisijama neke stvari iskontrolišete, ali ja sam 40 godina u sigurnosnim službama i vi mene stavljate u dvije komisije ekonomskog karakreta. Ja nisam ekonomista. A imate ovdje doktore ekonomskih nauka. A u Komisiju za nadzor nad radom OSA-e i u Komisiju za odbranu i sigurnost stavljate one koji imaju skromna znanja o tome, a ima i pojedinaca koji imaju krivična djela iz oblasti koje trebaju kontrolisati – ocijenio je Miletić.

U Zajedničku komisiju za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH iz Zastupničkog doma predloženi su Milorad Kojić (SNSD), Predrag Kožuč (HDZ), Albin Muslić (SDP), Sabina Ćudić (Naša stranka), Šemsudin Mehmedović (SDA) i Darko Babalj (SDS), a iz Doma naroda, kako je danas imenovanu, u tu komisiju ulaze Sredoje Nović (SNSD), Nikola Špirić (SNSD), Marina Pendeš (HDZ), Ilija Cvitanović (HDZ 1990), Kemal Ademović (NiP) i Safet Softić (SDA).

U Zajedničku komisiju za odbranu i sigurnost BiH iz Zastupničkog doma predloženi su Sanja Vulić (SNSD), Slavko Matić (HDZ), Jasmin Imamović (SDP), Darko Babalj (SDS), Milan dunović (DF), a iz Doma naroda predloženi i imenovani Šerif Špago (SDA), Sredoje Nović (SNSD), Radovan Kovačević (SNSD), Marina Pendeš (HDZ), Zdenko Ćosić (HDZ), Kemal Ademović (NiP) i Safet Softić (SDA).

Osim ove dvije, imenovane su zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, za evropske integracije, za administrativne poslove i za ljudska prava, kao i sve tri stalne komisije Doma naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.