open-navfaktor-logo
search
Prošli put izbjegli
Dom naroda FBiH će se 24. marta konačno morati izjasniti o zakonu o zabrani pušenja
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije morat će se 24. marta, za kada je zakazana vanredna sjednica u Sarajevu, konačno izjasniti o Prijedlogu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Iako je na prošloj sjednici koja je održana 3. marta završena rasprava o zakonu i trebalo je uslijediti glasanje, delegati su ipak, iako su imali kvorum, odgodili glasanje za narednu sjednicu.
21.03.2022. u 19:25
get url
text

"Mislim da će zakon biti usvojen" 

Odgađanje su pravdali time da je od 58 delegata, sjednici prisustvovalo 35, a što je opet bilo sasvim dovoljno da se izjasne.

VEZANI TEKST - Čega se boje delegati: Opet odgodili odluku o zabrani pušenja u FBiH

Ukoliko se usvoji, zakonom će biti zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te u privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

Ovaj zakon Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je još 26. maja 2021. godine.

- Mislim da će Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje biti usvojen 24. marta. Ne mogu kazati da li će biti usvojen u istovjetnom tekstu ili sa jednim ili dva amandmana, ali bi trebalo da bude usvojen. Moguće su neke intervencije na tekstu. Što se mene tiče, volio bih da bude usvojen što prije - kazao nam je Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda.

Na predloženi zakon Vlade Federacije BiH uloženo je devet amandmana i to tri Kluba Hrvata, tri delegata Anera Žuljevića (SDP) i isto toliko Žarka Vujovića (SDBiH).

U amandmanima Kluba Hrvata se, između ostalog, traži da se ugostiteljskim objektima u kojima se ne poslužuje hrana omogući konzumacija duhana uz vrlo jasne preduvjete za zaštitu nepušača kao i na aerodromima. Traže da se rok za stvaranje preduvjeta za primjenu zakona u ugostiteljskim objektima, ustanovama, i aerodromima produži sa šest mjeseci na godinu.

Šta ako se zakon usvoji sa amandmanima? 

U amandmanima delegata Anera Žuljevića (SDP) stoji, između ostalog, da se pušenje zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu. Zatim, da su duhanski proizvodi za pušenje svi duhanski proizvodi, osim bezdimnih duhanskih proizvoda. Obrazlaže se da je nesagorijevajući duhan bezdimni duhanski proizvod koji se upotrebljava putem udisanja aerosola od zagrijanog duhana, bez sagorijevanja.

Žuljević je na sjednici više puta ponovio i kako se moraju precizirati implementatori zakona.

VEZANI TEKST - Zašto su delegati izbjegli glasati o zakonu o zabrani pušenja, čije amandmane je odbila Vlada FBiH?

Sve amandmane Federalna vlada je već ranije odbila, međutim, ukoliko se neki od njih usvoji, onda će tekst zakona morati ići na usaglašavanje u Zastupnički dom FBiH jer da bi zakon stupio na snagu, mora biti usvojen u istom tekstu u Zastupničkom i Domu naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.