open-navfaktor-logo
search
Novac građana
Dom naroda FBiH i dalje jedini u državi objavljuje primanja delegata, koji je izgovor ostalih domova?
Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i dalje je jedini dom u našoj državi koji na svojoj web stranici u posljednjih desetak godina objavljuje redovno podatke o primanjima delegata, savjetnika.
30.03.2023. u 07:54
get url
text

Svi ostali domovi informacije o primanjima parlamentaraca pružaju na osnovu novinarskog upita, odnosno, pozivanja na Zakon o slobodi pristupa informacijama.

Razgovarali smo sa Izmirom Hadžiavdićem, sekretarom Doma naroda FBiH koji je zbog transparentnog objavljivanja podataka o primanjima delegata jedno vrijeme trpio i veliki pritisak, bio izložen kritikama, o čemu nerado govori.

Protivilo se rukovodstvo u kojem je sjedila Lidija Bradara 

- Pa počeo sam objavljivati podatke o primanjima delegata sigurno prije nekih deset godina. Onda su mi neke 2015-2016 godine malo prigovarali i zahtijevali od mene da sklonim te podatke. I to sam učinio na nekih godinu dana, pa sam opet vratio. Rukovodstvo je tada imalo rezervi prema tome iako smo tada bili pohvaljeni od medija i nevladinih organizacija. Mislim da nas je pohvalio OSCE - govori nam Hadžiavdić.

U rukovodstvu koje je imalo kritike prema objavi podataka o primanjima sjedili su predsjedavajuća, Lidija Bradara a potpredsjedavajući su bili Jasenko Tufekčić i Drago Puzigaća.

Inače, u vrijeme dok je predsjedavala ovim domom, Bradara je imala osam savjetnika! Poređenja radi, sadašnji predsjedavajući Tomislav Martnović ima tri savjetnika.

Upitali smo Hadžiavdića da li su mu delegati pravili probleme i kakva je sada situacija.

- Ne, delegati mi nisu pravili probleme. Sigurno ima četiri-pet godina da nemam problema sa objavom podataka. Prvi razlog zbog kojeg sam počeo sa objavom podataka jeste što građani ove zemlje imaju pravo da znaju gdje ide njihov novac. Postojao i drugi praktičan razlog.

Mi smo prema Zakonu o slobodi pristupa informacija uvijek morali odgovarati na novinarske upite o tome kolika su primanja delegata pojedinačno i općenito, naknade... I to je bio jedan od razloga koji nas je motivirao da ove podatke učinimo transparentnim kako ne bi morali, gotovo svakodnevno, davati odgovore na ta pitanja - kazao nam je Hadžiavdić i dodao:

- Znate postojala je jedna predrasuda o Parlamentu FBiH, da su plaće iste kao i na državnom nivou. Nisu iste. Građani su mislili da su i ovdje plaće šest-sedam hiljada,što nije tačno. Ovdje su plaće uvijek duplo manje nego na državnom nivou.

Šta je sa Zastupničkim domom FBiH?

Smatra kako je konačno vrijeme da i ostali domovi u našoj zemlji objavljuju podatke o primanjima parlamentaraca.

Zašto javno ne objavljuju podatke o primanjima upitali smo Ivana Miličevića, sekretara Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

- Kvartalna, periodična objava pojedinačnih primanja izabranih dužnosnika – zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, svakako bi pojednostavila kako i sam rad unutar Službe tako i pristup zainteresiranim osobama, ali o navedenom svakako treba odlučiti nadležno radno tijelo - Administrativna komisija Zastupničkog doma - odgovorio nam je Miličević.

I sekretare Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH Marina Vukoju i Gordanu Živković smo pitali zašto se javno ne objavljuju podaci o primanjima državnih parlamentaraca.

Nije se desilo da nije odgovoreno na upit o primanjima 

- Prilikom narednog redizajna službene web stranice namjeravamo razmotriti mogućnost permanentne objave primanja članova domova Parlamentarne skupštine BiH. Međutim, mislimo da javnost nije uskraćena za informacije o svim primanjima parlamentaraca a vjerujem da ćete se složiti da se one relativno često i bez bilo kakve selekcije podataka mogu pročitati u medijima.

Štaviše, kao rukovodilac Sektora za odnose s javnošću u Parlamentarne skupštine BiH odgovorno tvrdim, a to potvrđuju i periodični izvještaji nezavisnih organizacija koje prate i analiziraju naš rad, da smo i u ovoj sferi na samom vrhu transparentnosti kada je riječ o institucijama Bosne i Hercegovine, neovisno to tome da li se radi o zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti.

Naime, nije se desilo da nije odgovoreno na bilo čiji upit o primanjima zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH a trudit ćemo se da tako i ostane - rekao nam je Zlatko Vukmirović, rukovodilac Sektora za odnose s javošću u Parlamentarnoj skupštini BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.