open-navfaktor-logo
search
Parlament
Dom naroda FBiH usvojio Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima, zašto je on važan
Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je više nacrta zakona na današnjoj sjednici u Sarajevu kao i Strategiju za razvoj turizma 2022-2027. godina.
05.10.2023. u 17:44
get url
text

Usvojen je Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima. Važnost donošenja zakona jeste što je 60 posto proizvodnje i prometovanja jakih alkoholnih pića nekontrolisano.

Potrebnu većinu je dobio i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovim izmjenama će se omogućiti implementacija sistema izdavanja elektronskih dozvola u oblasti građenja, koji će biti prilagođen potrebama investitora, a s ciljem stvaranja što boljeg i efikasnijeg privrednog ambijenta u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Bolji uvjeti poslovanja pružit će mogućnost investitorima da olakšaju proces dobijanja dozvola, odnosno da unaprijede funkcionalnost sistema i upravnih akata. Također, otklonit će se i potreba da podnosioci zahtjeva lično posjećuju pojedine institucije, što će značajno smanjiti vrijeme potrebno za dobijanje dozvola.

Razvlašćivanje Parlamenta i prepuštanje Vladi

Delegati su ukazali kako je što prije neophodno usvojiti zakon o elektronskom potpisu kako bi se implementirao Zakon o prostornom planiranju i korištenju zemljišta.

- Na Klubu smo razmatrali Nact zakona i dali podršku i željeli bi da uđe u stenogram da postoji kao inicijativa Kluba da se pristupi izradi zakona o elektronskom potpisu kako bi ove stvari funkcinirale - rekao je Damir Džeba (HDZ), predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda FBiH.

Delegat Haris Zahiragić (SDA) je kazao kako neće podržati tekst.

- U Nacrtu se lokacijska informacija briše, nemamo obrazloženje zašto. Usložnjava se procedura obnove infrasrukture oštećene u ratu. Najveći problem zakona kojim uređujemo prostor jeste da se njime propisuje da će Vlada FBiH donijeti uredbu o e-dozvoli, čime razvlašćujemo Parlament FBiH i prepuštamo Vladi da uredbom definiše postupak.

Komora inženjera dobija velike nadležnosti nacrtom zakona s tim da se komorino sjedište definiše u Mostaru. To je grad prema kojem osjećam emociju, ali on nije glavni grad ni Federacije ni države. To je prvoklasna politička odluka Vlade FBiH i treba je promijeniti - rekao je Zahiragić dodavši kako nije regulirano na koji način će se kantonalni zakon uskladiti sa federalnim.

Federalni ministar pristornog uređenja Željko Nedić je rekao da se ne ukida lokacijska informacija. Po završeku rasprave nacrt zakona je dobio potrebnu većinu.

Sve može utjecati na turizam

Usvojen je i Nacrt zakona o vanparničnom postupku. Pred delegatima se našao i Prijedlog Strategije razvoja turizma Federacije Bosne i Hercegovine 2022-2027. godine koji je prethodno usvojio Zastupnički dom Parlamenta FBiH. 

- Kod strategija imam rezervu. Uzeo sam dio koji se odnosi na Tuzlanski kanton šta su mjere što se tiču razvoja turizma, tu je unapređenje poslovanja privrednih subjekata, unapređenje uvjeta za bavljenje sportom. U indirektnom smislu sve može utjecati na turizam i ako se mi ovdje potučemo i to prenesu mediji i to će indirektno utjecati na turizam - rekao je Muamer Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH.

Replicirao mu je delegat Irfan Čengić (SDP) kazavši da ono što je rekao Zukić je strategija Vlade Tuzlanskog kantona.

Delegat Almir Babajić (SDP) govoreći o strategiji je naglasio kako je u dokumentu zapostavljen sportski turizam. Naglasio je kako akcenat treba staviti na zaštitu okoliša i kako je potrebno poduzeti sve da se zaštite rijeke.

Delegatkinja Vedrana Vujović (DF) je naglasila kako je u strategiji zanemarena zaštita okoliša.

- Mnoga jezera su zagađena plastičnim vrećama i bocama, vidimo šta se događa sa Neretvom, u jednom ovakvom dokumentu taj dio se mora naći tu. Osim toga neumjesno je usvajati dokument u 2023. godini čija je realizacija počela 2022. godine - kazala je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.