open-navfaktor-logo
search
Sjednica u toku
Dom naroda FBiH usvojio zakon o penzionisanju pripadnika OS i usklađivanju egzistencijalnih naknada demobilisanih boraca
Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je na sjednici u Sarajevu Zakon o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.
05.10.2023. u 14:29
get url
text

Ovaj akt predložen je iz Federalne vlade radi potrebnog eliminisanja nejednakosti nastalih uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na penziju u periodu do 2018. godine. Ukratko, taj dio vojnih penzionera bio je diskriminisan i primao manju penziju, ali će ova nepravda biti otklonjena novim zakonom. Prijedlog tog akta odobrio je nedavno i Zastupnički dom čime su se stekli uvjeti za objavljivanje u Službenim novinama i stupanje na snagu.

To važi i za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, usvojen također bez mnogo rasprave na današnjoj sjednici Doma naroda nakon nedavnog pozitivnog izjašnjavanja i Zastupničkog doma.

Stalni porast potrošačkih cijena

Razlog za donošnje ovog akta, prema Vladinom obrazloženju, je prevashodno mijenjanje uvjeta u pogledu maksimalnih prihoda koje podnosilac zahtjeva može imati da bi dobio pravo na novčanu egzistencijalnu boračku naknadu. Navedeni uvjet se mijenja iz dosadašnjih 50 posto najniže penzije u FBiHisplaćene u decembru 2018. godine, pa sada glasi "50 posto najniže penzije isplaćene u decembru prethodne godine''.

Ovo je predloženo radi stalnog porasta indeksa potrošačkih cijena i usklađivanja penzija u FBiH. Novim zakonom briše se ranije definisani ukupan iznos (50.000.000 KM) potrebnog budžetskog novca za godišnju isplatu egzistencijalnih mjesečnih naknada demobilisanim borcima koji su stekli pravo na tu prinadležnost.

Produžen rok za korištenje certifikata

- Utvrdeni iznos mjesečne novčane egzistencijalne naknade pet KM usklađivat će se u visini zbira 50 postoa porasta potrošačkih cijena i 50 posto porasta realnog bruto društvenog proizvoda u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini (švicarski model) - navela je Vlada kao predlagač.

Osim navedena dva zakona iz boračkog sektora, u dosadašnjem dijelu sjednice Doma naroda usvojen je i Zakon koji do 30. juna 2025. godine produžava rok u FBiH za važenje certifikata kao platežnog sredstva prilikom kupovine stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.