open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Dom naroda odbio uopće raspravljati o ukidanju akciza na gorivo, Špirić kaže da "nije poslovnički"
Delegat Mladen Bosić (SDS) danas je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj se razmatra budžet institucija BiH za ovu godinu, zatražio da se konačno stavi tačka na izmjene Zakona o akcizama kojima se ukidaju akcize na naftu.
30.06.2022. u 12:13
get url
text
Mladen Bosić
Mladen Bosić

- Prije četiri mjeseca je Zastupnički dom poslao u hitnu proceduru zakon o ukidanju akciza na gorivo. Raznim se procedurama usporava i pokušava izbjeći da prije izbora to dođe na dnevni red. Ako je išta bilo hitno u našem radu, bilo je da se vlasti opredijele na direktnu pomoć građanima da ublaže krizu. Inflacija je podivljala i sve gore je stanje i sve je hitnija nužnost da se usvoji takav zakon. Predlažem da ga stavimo na dnevni red, ako neke komisije trebaju dati saglasnost, da to urade u pauzama zasjedanja – dodao je Bosić.

VEZANI TEKST - Zbog nedovoljno ruku zastupnika iz RS-a neće biti uopće ni rasprave o mjerama za sniženje cijena goriva

Međutim, o ovome se nije ni glasalo jer je predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) kazao da nije poslovnički stavljati na dnevni red nešto što je u proceduri.

Izmjene Zakona o akcizama prošle su Zastupnički dom, ali su zapele u Domu naroda jer su delegati SNSD-a bili protiv hitne, a potom i skraćene procedure usvajanja zakona, i na tome je stalo.

Zahvaljujući zastupnicima SNSD-a prije nekoliko dana je i u Zastupničkom domu odbijeno je da se uopće raspravlja o mjerama kojima bi se utjecalo na sniženje cijena goriva.

Delegat Zlatko Miletić je u dijelu rasprave o budžetu dotakao i ovaj Bosićev prijedlog pitavši da li čekaju da gorivo bude pet KM po litri.

- Ja shvatam da ovdje pojedina gospoda, koja se vozaju službenim autima 20 godina, niti imaju privatna vozila niti idu na pumpu - dodao je Miletić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.