open-navfaktor-logo
search
Sjednica danas
Dom naroda PSBiH o zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja, zakonu o radu te o PDV-u
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas bi na sjednici trebalo da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Zastupnički dom državnog parlamenta.
04.10.2023. u 08:03
get url
text

Predložene izmjene predviđaju da posebnim znakom mogu biti obilježena i vozila u kojima se za vrijeme prevoženja nalaze osobe sa stepenom invaliditeta 80 posto i više, dok važeća odredba propisuje da je to stepen invaliditeta 100 posto.

Kako su ranije pojasnili predlagači zakona, suština izmjene je spuštanje stepena invaliditeta za izdavanje znaka pristupačnosti s dosadašnjih 100 posto, na 80 posto i ukidanje diskriminacije osoba sa invaliditetom u odnosu na takve osobe u susjednim državama i u državama Evropske unije, gdje je uglavnom taj procenat 80 posto, nekada i niži.

Delegati bi trebali razmatrati i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH koji je predložio Zastupnički dom.

Zastupnički dom je ranije usvojio predloženi zakon koji predviđa da nakon isteka porođajnog odsustva, žena sa djetetom najmanje do jedne godine života ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena, a za blizance, treće i svako sljedeće dijete ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do navršene dvije godine života djeteta.

Definirano je da ovo pravo može koristiti i zaposlenik - otac djeteta, ako žena za to vrijeme radi u punom radnom vremenu ili osoba koja se brine o djetetu u slučaju smrti oba roditelja, ukoliko roditelji napuste dijete ili ako nisu u stanju da se brinu o djetetu.

Također se predviđa da žena s djetetom ili zaposlenik - otac djeteta imaju pravo da rade polovinu punog radnog vremena dok dijete ne navrši tri godine ako mu je, prema nalazu ovlaštenog doktora medicine, potrebna pojačana njega.

Delegati bi, između ostalog, trebalo da razmatraju i principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost koji je također predložio Zastupnički dom, a kojim je predloženo povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM zbog inflatornih kretanja i povećanja cijena roba i usluga.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2022. godinu, te Prijedlog odluke o osnivanju Ad hoc komisije Parlamentarne skupštine BiH za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Trebala bi biti razmatrana i delegatska inicijativa Kemala Ademovića, koju u utorak nije podržala Zajednička komisija za odbranu i sigurnost, a kojom se od Vijeća ministara BiH, a posebno od Ministarstva sigurnosti BiH, traži hitno pokretanje procedure za proširenje kapaciteta Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova za minimalno 100 polaznika u roku od tri mjeseca od dana usvajanja inicijative.

Ademović je na sjednici Zajedničke komisije kazao da je, nakon što su razmatrali izvještaj o radu granične službe za 2022. godinu došao na ideju da pokrene tu inicijativu "zato što izvještaj o radu granične službe ukazuje na veliki broj nepopunjenih radnih mjesta u graničnoj službi".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.