open-navfaktor-logo
search
Isplata tek za januar
Dom zdravlja Konjic čeka plaću, šest radnika može u penziju, ali im nisu uplaćeni doprinosi 14 godina
Radnici Doma zdravlja Konjic ovih dana trebali bi dobiti plaće tek za januar jer im menadžment od ranije duguje dva lična dohotka.
12.04.2023. u 22:01
get url
text

Uz to zdravstvena ustanova radnicima duguje doprinose za 14 godina (od 2008), što bez kamata, prema riječima vršioca dužnosti direktora dr. Džemala Hajduka, iznosi 11 miliona KM.

- Što se tiče dvije dugujuće plaće, Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ili ko je već u periodu 2008-2013. bio zadužen za to, poslao je novac ustanovama, ali on nikada nije isplaćen radnicima. Mi od tada konstantno imamo trku za zaostatkom. Kada se desila blokada krajem 2021. od Porezne uprave, od tog momenta više nije postojala alternativa i počeli su se uplaćivati doprinosi, pa tek onda neto plaće i topli obrok. Upravo tu nastaje problem jer je naša tranša od Zavoda puno manja nego bruto iznos i ono što nam daje Vlada HNK na osnovu kolektivnog ugovora. To znači da mi svaki mjesec bukvalno vodimo borbu da se ispune prava radnika - doprinosi za zdravstveno i penziono i neto plaće - ističe Hajduk.

VEZANI TEKST - Radnici Doma zdravlja Konjic i u 2023. ušli sa neizvjesnošću: Uprava im duguje dvije plaće i doprinose za 14 godina

Mjesečna tranša Zavoda prema Domu zdravlja Konjic iznosi 262.000 KM, a za normalno funkcionisanje zdravstvene ustanove prema riječima vršioca dužnosti direktora, trebalo bi oko 350.000 maraka.

Dodaje kako je jedini spas zdravstvene ustanove konsolidacija kojom bi bila riješena dugovanja, prije svega doprinosi radnicima.

- Mi smo jedini dom zdravlja u HNK koji je podnio zahtjev za konsolidaciju koji prvo ide na osnivača, a to je Grad Konjic, a potom na Vladu HNK. U ovom trenutku imamo šest radnika koji su ispunili uvjete za penziju, ali ne mogu ići jer im doprinosi nisu uplaćeni. Još tri-četiri radnika do devetog mjeseca ispunit će uvjete za penziju. Krajnji datum za podnošenje zahtjeva za konsolidaciju je 30. april, a nakon odobravanja plana, sve se upućuje na Vladu HNK, odnosno ministarstvima zdravstva i finansija odakle bi trebali dobiti konačno rješenje. Ako se proces konsolidacije ne završi, nama će doći ugovor od Porezne uprave da, pošto nemamo svoju imovinu, u periodu od pet godina, moramo izmiriti kompletan dug, a mjesečna rata iznosila bi više od 200.000 KM. Time bi došlo u pitanje i poslovanje i opstojnost ustanove - pojašnjava Hajduk.

Osim dugovanja radnicima, Dom zdravlja Konjic duguje i dobavljačima 329.000 KM.

- Cifra je manja za oko 70.000 maraka koliko smo u prethodna dva i po mjeseca uspjeli smanjiti raniji iznos – dodaje Hajduk.

Podsjetimo, 8. februara radnici Doma zdravlja Konjic prekinuli su tromjesečni štrajk u koji su stupili zbog niza problema koji su se gomilali u prethodnim godinama.

VEZANI TEKST - Prekinut tromjesečni štrajk radnika u Domu zdravlja Konjic

Upravni odbor navedene ustanove za vršioca dužnosti direktora ustanove tada je imenovao dr. Džemala Hajduka.

Ugovor na tu funkciju istječe mu 4. maja, a na pitanje – da li bi se ponovo prihvatio pozicije direktora, Hajduk odgovara kako ne zna.

- Specifični su problemi u Domu zdravlja Konjic. Moja misija je bila da moramo riješiti proces konsolidacije, a samim tim i pitanje dugovanja doprinosa i penzionisanja radnika. U protivnom, ne znam kakva je budućnost ustanove. S druge strane, činjenica je da Konjicu treba primarna zdravstvena zaštita jer je ovo jedna od najvećih općina u državi. Imamo oko 20.000 zdravstvenih osiguranika kojima su potrebni hitna služba i porodična medicina. Mi nažalost nemamo ni adekvatan prostor, pa smo raspoređeni na devet lokacija. Radi se u neuvjetnim prostorijama. Kad tome dodamo i nedostatak kadra, naročito ljekara, stvari nisu nimalo jednostavne. Samo od 2017. godine otišlo nam je 19 ljekara. Oni dođu u porodičnu medicinu, rade jedno vrijeme, a onda odu dalje - kazao je Hajduk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.