open-navfaktor-logo
search
Nemaju za plaće
Dom zdravlja Konjic: Iz Ministarstva odgovorili da su doznačene sve tranše do kraja godine i da novca više nema
Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u dijelu budžeta koji se odnosi na zdravstvo nema više raspoloživih sredstava, s obzirom na to da su sve tranše do kraja godine doznačene Domu zdravlja Konjic na njihov zahtjev.
10.10.2022. u 21:27
get url
text

Odgovorili su iz Ministarstva nakon što smo ih upitali - šta će uraditi kako bi se riješilo pitanje nedostatka novca za isplatu plaća uposlenicima Doma zdravlja Konjic.

VEZANI TEKST - Radnicima Doma zdravlja Konjic upitna isplata plaća, ZZOHNK tri godine šalje istu tranšu u fening

Podsjetimo, protekle sedmice prim. dr. Jasminka Brkan-Hrvačić, direktorica Doma zdravlja Konjic, istakla je "kako uposlenici ove zdravstvene ustanove još nisu dobili augustovske plaće, a ne zna se ni hoće li im biti isplaćene u oktobru jer nemaju novca, čime je upitan dalji rad primarne zdravstvene zaštite u Konjicu".

- Ministarstvo je, uvažavajući teški materijalni status zdravstvenih ustanova, predložilo povećanje sredstava za domove zdravlja u 2022. godini za dodatnih jedan milion, tako da ukupna sredstva iznose 3.000.000 KM koja se tromjesečno doznačavaju domovima zdravlja putem njihovih osnivača. Navedena sredstva raspoređena su zdravstvenim ustanovama, upravo, uvažavajući specifičnosti pojedinih domova zdravlja, te je slijedom toga Domu zdravlja Konjic opredijeljen znatno veći iznos sredstava nauštrb drugih domova zdravlja - navode u Ministarstvu.

Prema njihovim riječima, "u 2022. godini Domu zdravlja Konjic doznačeno je 604.000 KM iz sredstava budžeta te je neophodna veća finansijska podrška i samog osnivača, u ovom slučaju Grada Konjica, a što je i njihova zakonska obaveza".

- Problemi Doma zdravlja Konjic u vezi s njihovim finansiranjem evidentni su još od razdvajanja Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic, pa bez restrukturiranja navedenih zdravstvenih ustanova, problemi dugovanja ne mogu biti riješeni, pri čemu treba uzeti u obzir i eventualnu odgovornost tijela rukovođenja i upravljanja zbog nagomilanih dugovanja - stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.