open-navfaktor-logo
search
Dugovanja za doprinose
Dom zdravlja Konjic: Šest radnika ne može u penziju, čekamo odgovor Ministarstva zdravstva HNK
Javna ustanova Dom zdravlja Konjic uspjela je završiti program finansijske konsolidacije, koji je predat osnivaču Gradu Konjicu i Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).
03.07.2023. u 12:11
get url
text

- Čeka se konačni stav i rješenje Vlade HNK - kaže dr. Džemal Hajduk, vršilac dužnosti direktora, čime bi, dodaje, ova zdravstvena ustanova riješila dugogodišnji problem dugovanja doprinosa radnicima.

Finansijska konsolidacija

Dom zdravlja Konjic od 2008. godine duguje svojim radnicima novac za doprinose. Dugovanja u ovom trenutku, prema riječima Hajduka, iznose 10 miliona i 700.000 KM bez kamata.

Zbog toga uposlenici, u ovom trenutku njih šest - dvije doktorice, tri medicinske sestre te još jedan pomoćni uposlenik - ne mogu u zarađenu penziju.

 Dr. Džemal Hajduk

- U međuvremenu obavili smo razgovore o iznalaženju načina za uplatu doprinosa preko komercijalnih banaka gdje bi bruto iznosi plaća radnika, koji su zaradili penziju, bile garant vraćanja kredita. Moram kazati da je na početku bilo problema jer su se banke referirale na finansijsko stanje ustanove, ali smo im objasnili da to nije nikakvo dodatno zaduženje. Tražili su nam određenu dokumentaciju koju smo im predali. Osim toga, čekamo i rebalans budžeta, koji je odobren od Vlade i Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, pa ćemo jedan dio i tih sredstava usmjeriti u uplatu doprinosa - pojašnjava Hajduk.

Na pitanje, koliko će još oni koji su odavno stekli uvjete za penziju, čekati na uplatu doprinosa, Hajduk odgovara kako je to u ovom trenutku teško predvidjeti.

- Programom finansijske konsolidacije to bi se sigurno brzo riješilo. Konačnu riječ daje Ministarstvo zdravstva uz saglasnost Ministarstva finansija HNK. Tu obećanja nema, zakon je jasan. Mi smo program predali 26. aprila, zakonski odgovor se čeka 60 dana. U međuvremenu, oni su tražili dodatno još neke dokumente, što prolongira konačno rješenje za 10 do 15 dana. Nadamo se da bismo do kraja jula, odnosno početkom augusta trebali dobiti odgovor. Naš dug je viši od milion i po KM i on bi se trebao sanirati u periodu od 10 godina. Drugi način je komercijalni kredit ili da se eventualno uključe sve institucije, od Ministarstva zdravstva, Vlade HNK, pa čak i federalni nivo - ističe Hajduk.

Dvije zaostale plaće

Amer Kerić, predsjednik Nezavisnog sindikata, kaže kako se radnicima plaće, uz određena kašnjenja (od nekoliko dana), mjesečno isplaćuju. Međutim, dvije zarađene plaće iz perioda 2005. i 2010. godine, uposleni Doma zdravlja Konjic još nisu dobili.

Amer Kerić

Na pitanje, koliko je to novaca, Hajduk kaže da bi radnicima za isplatu dugujućih plaća sa doprinosima trebalo od oko 250.000 do 300.000 KM.

- Mi dobijamo plaće sa zakašnjenjem od dva mjeseca, što znači da ćemo sada u julu dobiti primanje za maj mjesec. To je situacija koju imamo već 15 godina. Teško je reći kada ćemo biti u prilici da isplatimo zaostale plaće. Mislim da nam je sada veći prioritet uspostaviti tekuće poslove koje smo dužni kako bismo izbjegli blokadu od Porezne uprave. Prioritet nam je i poslati ljude u penziju - naglašava Hajduk.

Dom zdravlja Konjic trenutno ima 141 radnika. Direktor dodaje da nedostaje ljekara porodične medicine, te po jedan pedijatar i radiolog.

- Pedijatar i radiolog su nažalost preminuli, pa smo ovih dana postigli sporazum sa našim bivšim pedijatrom u penziji da se vrati na posao. Što se tiče materijalno-tehničkih sredstava, stanje je zadovoljavajuće. Nekad se jave problemi sa nedostatkom nekih lijekova, ali to je problem koji je više u vezi s dobavljačima - kazao je Hajduk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.