open-navfaktor-logo
search
"Reforma" zdravstva
Dom zdravlja KS ima tri specijalista školske medicine koji uskoro idu u penziju, djecu liječe porodični ljekari
Redakciju Faktor pozvalo je nekoliko čitalaca požalivši se da na području sarajevske općine Centar radi još samo jedan specijalista školske medicine, ali da i on uskoro odlazi u penziju.
21.12.2023. u 07:55
get url
text

Zbog toga, kako kažu, sva djeca, od sedam do 17 godina, liječe se kod ljekara porodične medicine.

Nedostatak stručnog kadra, pedijatara i gotovo ugasle školske medicine hronično je stanje sa kojim se suočavaju, kako zemlje regiona, tako i naš zdravstveni sistem, kažu u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Dodaju da je "planom restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS iz 2016. godine, u okviru tadašnje reforme zdravstva predviđeno ukidanje školskih dispanzera".

- Zapravo se radilo o usklađivanju sa postojećim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti iz 2010. godine. Specijalizacija iz školske medicine je, nažalost, ukinuta još ranije (2006. godine) i od tada nema raspisanih novih specijalizacija iz ove oblasti. Procijenilo se da slijedom događaja djeca starija od sedam godina trebaju biti registrovana u timove porodične medicine, a da se pedijatri bave djecom do sedam godina starosti - pojašnjavaju iz ove ustanove.

 VEZANI TEKST - Ukidanje školskih dispanzera donijelo samo probleme: Bolesna djeca satima čekaju na pregled

Kako ističu, Dom zdravlja ima još tri specijalista školske medicine, koji su u procesu rada, ali u narednom periodu će se penzionisati.

- Specijalisti porodične medicine su profesionalci sa minimalno deset godina školovanja iz te oblasti, dobro edukovani i obučeni između ostalog i za opservaciju zdravstvenog stanja populacije od navršenih sedam i više godina - dodaju iz Doma zdravlja.

Prema Naredbi o standardima i normativima zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u FBiH, zdravstvenu zaštitu školske djece i omladine, koja nije obuhvaćena porodičnom medicinom, osigurava jedan radni tim na 4.700 osiguranika ove populacije.

Tim se sastoji od: jednog doktor medicine specijalista pedijatar, specijalista školske medicine ili doktor medicine i jednog medicinskog tehničara (SSS).

- Potrebno je vrijeme i dugotrajne procedure da se nagomilani problemi u zdravstvu riješe. Razlog ovakvog stanja je što se na vrijeme nisu planirale i provodile specijalizacije. Kadar se upošljava u skladu sa potrebama JU Dom zdravlja KS, s tim da ističemo da se u slučaju specijalista radi o visoko deficitarnom kadru na tržištu rada, te da je ustanova u prethodnom periodu u više navrata raspisivala javne oglase za popunu radnih mjesta na koje se niko nije javljao. Dom zdravlja je otvoren za sve reforme koje će dovesti do poboljšanja kvaliteta pruženih usluga, naročito u domenu zaštite zdravlja školske djece. Smatramo da je ovo pitanje kompleksno i da se treba riješiti sistemski na višim nivoima zdravstvenih vlasti u sklopu reorganizacije funkcionisanja cjelokupnog zdravstvenog sistema. Zdravstvenu politiku ne kreira JU Dom zdravlja KS niti može na nju utjecati - stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz JU Dom zdravlja KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.