open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
Dom zdravlja KS: Je li tačno da direktor Baltić odlazi jer ne može kontrolirati Spahića?
Je li na pomolu razdor u Kantonalnom odboru Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Sarajevo?!
10.08.2022. u 20:58
get url
text

Kako Faktor nezvanično saznaje, "ovih dana puca po šavovima u odnosima između Harisa Vranića, ministra zdravstva Kantona Sarajevo, doc. dr. Abela Baltića, generalnog direktora Javne ustanove Dom zdravlja KS, i Ademira Spahića, glavnog tehničara i predsjednika Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS, sve trojice kadrova SDP-a BiH".

Puna kapa svega

Prema riječima dobro informisanih uposlenika JU Dom zdravlja KS, "Baltiću je puna kapa svega, a ponajviše Spahića, kojeg, kako dodaju, više ni on, kao direktor ustanove, ne može kontrolirati i zbog toga što prije želi otići sa te pozicije".

Sve je, kako dalje navode ti uposlenici, "kulminiralo posljednjim dešavanjima koja su procurila u javnost, a tiču se sve češćih verbalnih sukoba koja idu do granice fizičkih obračuna Spahića sa svojim radnim kolegama, koji o bilo kojoj stvari ne misle kao on".

VEZANI TEKST - Šta se dešava u Domu zdravlja KS: Zbog čega su se sukobili Ademir Spahić i njegov radni kolega

- Baltić više ne može izdržati pritisak koji ima zbog Spahićevog neprimjerenog ponašanja jer uposlenici traže da ga on, kao direktor i stranački kolega, stabilizira. Naravno, tu su i drugi problemi sa kojima se susreće JU Dom zdravlja KS, poput nedostatka ljekara specijalista, najviše pulmologa, a bližimo se jeseni kada će biti sve više građana zaraženih COVID-19 i drugim respiratornim oboljenjima, koje neće imati ko liječiti.

I sada je situacija jako loša jer neki domovi zdravlja nemaju pulmologa, a u drugima, gdje radi po jedan ljekar specijalista, gužve su ogromne, a duge su i liste čekanja na preglede - kažu uposlenici JU Dom zdravlja KS.

Zbog svega, ali kako se, prije svega, ne bi narušili odnosi kolega koji dolaze iz iste stranke, a ponajviše sa Nerminom Nikšićem, predsjednikom SDP-a BiH, te odnosi u vladajućoj "Trojci", kako navode uposlenici, "Baltić je odlučio poziciju direktora prepustiti nekom drugom".

Osim toga, kako dodaju izvori Faktora, "ruže već duži vremenski period ne cvjetaju ni na relaciji Vranić - Baltić".

Naime, svima je, kako kažu, "odavno poznato kako je Spahić, prije svega, Nikšićev pulen, a onda i omiljeni lik prvog čovjeka zdravstva KS, Vranića, zahvaljujući kojem je glavni tehničar i postavljen na pozicije koje trenutno obavlja i odakle već mjesecima vedri i oblači u JU Dom zdravlja KS, a da ministar Baltića baš i ne 'gotivi'".

Šta je naredio Nikšić

Kako Faktor saznaje, o svemu ovome ovih dana razgovarano je i u sjedištu SDP-a BiH u ulici Alipašina 41.

- O stanju u JU Dom zdravlja KS, međuljudskim odnosima koji tamo vladaju te kako riješiti te probleme, razgovaralo se i u sjedištu SDP-a BiH. Ono što je naređeno iz centrale SDP-a BiH, odnosno direktno od Nikšića, jeste da se ništa ne "talasa" do poslije izbora koji su zakazani za 2. oktobar - kazao nam je naš izvor.

Koliko je zaista tačna informacija da generalni direktor JU Dom zdravlje KS namjerava otići sa te pozicije pokušali smo saznati iz prve ruke, odnosno od samog Baltića, ali nam je u Upravi zdravstvene ustanove rečeno "kako je direktor na godišnjem odmoru do 22. augusta". 

Baltića smo kontaktirali i putem mobitela gdje smo poslali i poruku, ali nam do objave teksta nije odgovorio.

Zanimalo nas je da li je sa ovakvom eventualnom odlukom Baltića upoznat i ministar zdravstva KS, no Vranić kao i obično nije odgovorio na pozive novinara Faktora. Ništa novo, rekli bismo, od ministra Vranića, na takvo njegovo ponašanje navikli smo prethodnih mjeseci. Vranić naravno, može voljeti ili ne voljeti neke medije i imati svoje favorite, ali ono što čudi je "kako ministru do sada niko nije rekao da mu njegova funkcija nalaže da se treba javiti svim medijima".    

Spahić u pisanom odgovoru navodi "da njemu, kao predsjedniku Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS, nije poznato da li Baltić želi otići sa pozicije generalnog direktora".

- Odnos sa doc. dr. sci. Abelom Baltićem je veoma korektan, poslovan, što možete potvrditi i s njim samim – naveo je Spahić i dodao:

- U kontekstu toga da li neko nekoga treba da "sauliše", odgovor je potvrdan, dr. Baltić u svom djelokrugu rada pokušava da "sauliše" sve neradnike, kojih je, nažalost, veliki broj, a ja u svom djelokrugu rada isto, pa ti i takvi traže spas u stranačkom portalu. Što se tiče cvjetanja ruža, one cvjetaju u svitanje dana, a veoma je blizu da svane.

U SDP-u ne postoje puleni niti postoje bilo kakvi sukobi i, kako vaš izvor tvrdi, gotivljenja i negotivljenja, mi smo svi jedinstveni, s jasnim ciljevima - poboljšanjem primarne zdravstvene zaštite, oslobađanjem zdravstvenog sistema od hobotnice koja je napravila ireverzibilne promjene u zdravstvu koje se ne mogu zamijeniti ni robotima – poručio je Spahić u pisanom odgovoru, naglasivši "kako je ovo posljednji put da odgovaram na notorne laži i spinove koji dolaze iz JU Dom zdravlja KS od poznatih infantilnih osoba".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.