open-navfaktor-logo
search
Istraga u toku
Dom zdravlja KS o aferi "lažne dijagnoze": Koliko je ljudi i apoteka učestvovalo?
Ko je pacijentima u Kantonu Sarajevo upisivao lažne dijagnoze i recepte za skupe lijekove, koliko je ljekara učestvovalo u tim nezakonitim radnjama i za koliko zdravstvenih osiguranika je to urađeno znat će se tačno nakon što istražni organi provedu istragu.
22.11.2022. u 13:57
get url
text

Aferom "zloupotrebe podataka pacijenata", koja je sredinom prošle sedmice odjeknula u javnosti, bave se Tužilaštvo i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

U JU Dom zdravlja KS kažu "kako im je vrlo važno da se istraga što prije privede kraju zbog, kako dodaju, velikog dijela zdravstvenih radnika koji svoj posao časno obavljaju".

VEZANI TEKST - Slučaj "lažne dijagnoze"; Dom zdravlja KS: Ljekar radi, ne možemo ga suspendovati dok se istraga ne sprovede

- Naš stav je vrlo jasan. Nećemo dozvoliti neodgovornim pojedincima, ukoliko su radili protivpravne radnje, a postoje sve indicije da jesu, da ne odgovaraju pred zakonom - navodi Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS.

Kaže "kako u cilju istrage ne može otkrivati detalje, ali je ističe, jasno da se radi o jednoj apoteci u kojoj su izdavani skupi lijekovi".

- Da li je ta apoteka sa područja KS, ne smijem otkrivati. Naša je prepostavka da se ne radi o velikoj grupi ljudi. Oni su već dali izjave, jer je od strane javne ustanove odmah pokrenut neki vid postupka. Ono što je dobro jeste da je informacioni sistem MedIT zorno detektovao na kojem mjestu je to urađeno, odredio termin, datum. Sve ono što je urađeno vrlo dobro je provjerljivo u informatičkom smislu - kazao je Šarkić.

Podsjetimo, sve je sredinom sedmice izašlo u javnost nakon što je Erol Prašljivić, koji je u dom zdravlja došao radi promjene adrese u zdravstvenom kartonu, saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu.

Navodno je provaljeno u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, a sve je prijavljeno nadležnim institucijama.

Doc. dr. Abel Baltić, generalni direktor JU Dom zdravlja KS, kazao je kako je u posljednjih godinu dana zabilježeno više ovakvih slučajeva sa više različitih imena ljekara za koje se sumnja da su zloupotrijebili šifre s kojima pristupaju sistemu.

VEZANI TEKST - Kafedžić potvrdio: Ured za borbu protiv korupcije formirao predmet u slučaju "lažne dijagnoze" u KS

U Zavodu zdravstvenog osiguranja KS prošle sedmice su istakli kako se ranije prijavljenim slučajevima bavi Tužilaštvo, ali i da su u posljednjih nekoliko dana primili još dvije nove prijave od kojih se jedna odnosi na slučaj Erola Prašljivića.

Prošlog petka (18. novembar) Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo formirao je predmet koji se odnosi na upisivanje lažnih dijagnoza i recepata za skupe lijekove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.