open-navfaktor-logo
search
Nema ih na tržištu
Dom zdravlja KS tražio četiri pulmologa i dva pedijatra, niko se nije javio na konkurs
Na konkurs za prijem u radni odnos 27 ljekara opće medicine, kojeg je Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo raspisala 14. oktobra, javilo se njih 130, kazao je Arman Šarkić, glasnogovornik.
09.11.2022. u 07:44
get url
text

- U toku su pismeni ispiti onih koji su se prijavili, nakon čega slijedi usmeni dio - dodao je Šarkić.

Osim ljekara opće medicine, Dom zdravlja KS tražio je i četiri pulmologa, dva pedijatra i dvoje internista.

VEZANI TEKST - Dom zdravlja KS traži pulmologe, pedijatre, interniste; Dr. Hošić: Ponovo su me zvali, jer se sve raspalo

- Prijavila su se dva internista i izašla na pismeni ispit. Pulmolozi se nisu javili, kao ni pedijatri. Kao što smo i pretpostavili, specijalista pulmologa i pedijatara nema na tržištu rada. Ono što nam preostaje je da postojeće kapacitete upregnemo kako bismo nadomjestili ono što je propušteno u posljednjih 10 do 15 godina. Najteže će biti do kraja ove godine jer u 2023. i 2024. očekujemo ljekare sa specijalizacija kada će biti bolje stanje – naveo je Šarkić.

Šarkić je ranije za Faktor izjavio kako trenutno Dom zdravlja KS ima 10 pulmologa, što je daleko od potrebnog broja ako se uzme u obzir da u Kantonu Sarajevo živi oko 300.000 građana.

Specijalizacija za pulmologa traje šest godina, a prvi pulmolozi, njih troje, sa specijalizacije bi se trebali vratiti naredne - 2023, a onda po jedan 2024. i 2025. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.