open-navfaktor-logo
search
Bilo obavezni predmet
Domaćinstvo se vraća u škole: Osnovci ponovo uče praktične vještine
Domaćinstvo, predmet na kojem su djeca učila razne praktične vještine potrebne za svakodnevni život ponovo se na velika vrata vraća u škole u Bosni i Hercegovini kao vannastavna aktivnost.
16.04.2023. u 10:16
get url
text
škola, domaćinstvo, predmet
škola, domaćinstvo, predmet

Starije se generacije zasigurno sjećaju Domaćinstva, koje je bilo obavezni predmet u osnovnim školama i koje je ukinuto 90-ih godina prošlog vijeka, a na kojem se osim savladavanja vještine šivanja i kuhanja, djecu učilo i kako postaviti stol, kulturnom ponašanju, odijevanju i slično.

Nakon što se pokazalo da danas mnoga djeca ne posjeduju praktična za život, pa ne znaju uraditi ni najjednostavnije stvari, primjerice napraviti sendvič, skuhati tjesteninu, ispeći jaje ili oguliti jabuku, vraćanje Domaćinstva u škole kao sekcije s oduševljenjem su dočekali i roditelji i djeca. 

Jedna od takvih škola je i Područna škola Vionica u Čitluku gdje djeca, uz ostalo, uče praviti palačinke i izrađivati razne ukrase, a na časovima Domaćinstva prvi put su uvukli konac u iglu te naučili zašiti dugme.

Početkom septembra prošle godine na prijedlog učiteljice Marijane Sušac, a uz dozvolu Uprave škole, sekcija Domaćinstvo krenula je sa svojim radom jedanom saedmično gdje učenici svoje slobodno vrijeme ispunjavaju konstruktivno i kreativno, kazali su Feni iz OŠ fra Didaka Buntića Čitluk, u sklopu koje djeluje Područna škola Vionica.

Dodaju kako ove školske godine Domaćinstvo izučavaju učenici prvog i trećeg razreda (kombinirani odjel) PŠ Vionica.

-   Sekciju Domaćinstvo promatramo dvojako, kao znanje i kao vještine. Ovakav rad ima brojne prednosti u odnosu na učionički prostor i koncept uobičajenog nastavnog sata, ovo je koncept prirodnog i spontanog učenja na veliko zadovoljstvo učenika i roditelja – kažu iz spomenute škole.

Ističu i kako učenici uče vještine potrebne u svakodnevnom životu i usavršavaju postojeće.

- Živimo u vremenu pretjerane ekranizacije i da bismo djecu vratili osnovnim vrijednostima i nečemu što će im biti korisno nastojat ćemo ovu sekciju učiniti održivom - rekli su iz škole.  

Djeca su na satima Domaćinstva pokazala svu svoju kreativnosti i maštovitost i u drugim školama u BiH, pa su tako zahvaljujući sekciji Domaćinstvo, učenici Osnovne škole Cim Mostar nedavno izradili prvi cimski suvenir - ceker s otiskom Cimske bazilike.

Cekeri će se prodavati, a sva prikupljena sredstva bit će uplaćena u humanitarne svrhe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.