open-navfaktor-logo
search
ZAVNOBiH
Domovino, sretan ti Dan državnosti
U noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine je usvojena i Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude udružena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslovenske federacije
25.11.2018. u 08:08
get url
text
Danas Dan državnosti BiH
Danas Dan državnosti BiH

Na današnji dan, prije tačno 75 godina, je u Mrkonjić Gradu na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) potvrđen kontinuitet državnosti BiH, sa historijskim granicama koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

U noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine je usvojena i Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude udružena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslovenske federacije. BiH je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava te živjeti u slobodi i jednakosti.

Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju ZAVNOBiH je formalno konstituiran kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) BiH, ali je u stvarnosti djelovao kao njen najviši organ vlasti. Odluke ZAVNOBiH-a potvrđene su i na zasjedanju AVNOJ-a, a definirane su i granice BiH koje su određene odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine.

Povodom Dana državnosti je za danas predviđen niz ceremonija i manifestacija kojima će se obilježiti ovaj praznik.

Tim povodom i redakcija portala Faktor svim građanima BiH želi sretan Dan državnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.