open-navfaktor-logo
search
Rasprava u Parlamentu BiH
Đonlagić: BiH ima politički stav o agresiji na Ukrajinu, raspravljajmo kako im pomoći
Zastupnik Zlatan Begić (DF) na današnjoj hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj se raspravlja o "postupanju bh. institucija po pitanju agresije Ruske Federacije na Ukrajinu" osvrnuo se na nedolazak zastupnika iz entiteta Republika Srpska.
04.03.2022. u 11:57
get url
text

- Ne bih ulazio u to da li su oni dobri ljudi ili... Ali mi nemamo opzicije u RS-u. Imamo samo gore kopije vrlo lošeg originala i to moramo ovdje shvatiti. Bratski srpski narod, ruski narod će se morati u demokratskom smislu obračunati na demokratski način sa svojim političkim vrhom i odrediti se na buduće događaje i okolnosti koje neminovno dolaze kako za čitav svijet tako i za BiH. Moja lična i podrška DF-a narodu Ukrajine i njihovoj borbi. Mi smo u TK već pokrenuli aktivnosti da pomognemo na svaki mogući način. Bojim se da sve ono na što je međunarodna zajednica zažmirila kada je riječ o BiH 90-ih, dočekalo upravo u Ukrajini. Nenaučene lekcije, neprincipijelni kompromisi iz 90-ih godina u BiH danas se preslikavaju na situaciju u Ukrajini. Podrška ukrajinskom narodu da istraju u svojoj pravednoj borbi. Žeim da shvate ruski vojnici i ruski narod da nemaju šta tražiti na tuđoj teritoriji. A ponajviše želim da politički predstvanici iz RS-a shvate da je njihova politička pogubna kako za srpski narod, tako i za BiH i čitav region. Njihova poruka je dvostruka, prema međunarodnoj zajednici svrstvajući taj narod da podržava agresiju i totalitarizam, a s druge strane upućena je i nama ovdje, da ništa ne bi imali protiv da se to desi u BiH, Danas nema i ne smije biti neutralnih, onaj ko je neutralan, on je za vojnu silu, za destrukciju – istakao je Begić.  

VEZANI TEKST - Hitna sjednica o Ukrajini: Traži se isključenje Rusije iz PIC-a, osuda agresije, slanje humanitarne pomoći...

Dženan Đolagić (DF) je potcrtao da institucije BiH imaju stav o agresiji Rusije na Ukrajinu, te da rade svoj posao u skladu sa ustavnim nadležnostima.

- Predsjedništvo BiH već djeluje u skladu sa političkim stavom iz 2014. godine, djeluju u skladu sa Poveljom UN-a i u tom smislu isntitucije BiH su poslale poruku Urkajini i svijetu da nismo neutralni. BiH je potpisala Sporazum o stabilizaciji sa EU-om i tako preuzela obaveze da poštuje i slijedi vanjsku poltiku EU-a. Imajući sve ovo u vidu da nadležne institucije BiH imaju svoj politički stav, vrlo je važno još jednom poslati poruku da su ambasadori BiH u UN-u i Vijeću Evrope, Sven Alakaj i Ivan Orlić uradili odličan posao i našu državu svrstali s pravom na pravu stranu historije i civilizacije gdje građani BiH već pripadaju. Kao država smo iskazali nedvosmislen čin političke podrške Ukrajini. Mi smo kao država, ne samo prirodno već i institucionalno na strani civiliziranih država, nismo neutralni. U tom kontekstu bi trebalo ići korak dalje, a to je usvajanje seta zaključaka o konkretiziranju određenih mjera sa aspekta humanitarnog prava, ekonomske i materijalne pomoći, koji bi trebali ići prema Vijeću ministara BiH – potcrtao je Đonlagić.

Sjednici prisustvuje 29 zastupnika. Kako je jučer najavio Srpski klub, nije došlo 13 zastupnika stranaka iz Republike Srpske koji smatraju da je "sjednica sazvana kako bi se produbila kriza u Bosni i Hercegovini". Zahtjev za održavanje današnje sjednice osim Zvizdića potpisali su i zastupnici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut, SDP-a Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Miladina i Zukan Helez te Nezavisnog bloka Aida Baručija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.