open-navfaktor-logo
search
Sekretar DF-a
Đonlagić: Neka građani odluče da li žele u Predsjedništvu imati 2:1 u korist BiH ili protiv BiH
Generalni sekretar Demokratske fronte i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić predao je danas kandidatske liste DF-a u Centralnoj izbornoj komisiji BiH za Opće izbore koji će biti održani 2. oktobra. 
04.07.2022. u 12:21
get url
text

Koalicija koju čine DF i GS "Željko Komšić za građansku državu" imat će kandidate na svim niovima vlasti, a očekuju i da će u Narodnoj skupštini Republike Srpske po prvi put imati svog zastupnika.

- Izlazimo s vrlo jasnom porukom i idejom kako vidimo buduće uređenje Bosne i Hercegovine na građanskim principima. Želimo tu ideju suočiti i tu programsku deklaraciju u političkoj areni BiH, te tražiti podršku građana da konačno BiH uredimo po onim vrijednostima kakve važe u svim zemljama članicama Evropske unije, a to je jednaka vrijednost glasa i da smo svi jednaki pred ustavom i zakonom - kazao je Đonlagić.

Osvrnuo se i na pozive Dragana Čovića probosanskim strankama da na svoje liste ne stavljaju Hrvate, ocjenivši to kao "diskriminatorni poziv koncepta politike HDZ-a i HNS-a".

- Mi građansko uređenje BiH suprotstavljamo modelu koji propagiraju HDZ i HNS. To su potezi politike koja je personalizirana s predsjednikom HDZ-a. Želimo jednaku državu za sve ljude ove zemlje, individualna temeljna građanska prava - ističe on.

Istakao je da će se građani BiH na ovim izborima opredijeliti da li žele buduće uređenje BiH na principima građanskog društva ili etničkih torova.

- To će biti jedina dilema ovih izbora. Naša poruka je da se narod odluči da li želi u Predsjedništvu BiH imati odnos 2:1 u korist BiH ili protiv BiH - smatra Đonlagić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.