open-navfaktor-logo
search
Član Interresorne grupe
Đonlagić: Neprikladno razgovarati o izmjenama Izbornog zakona dok se vrši nasrtaj na državne institucije
Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić izjavio je novinarima da su članovi te radne grupe danas razgovorali s visokom delegacijom Vijeća Evrope o implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava.
10.11.2021. u 19:11
get url
text

Kaže da nije želio učestvovati u raspravi o izbornom zakonodavstvu i implementaciji presuda, te da je došao na taj sastanak iz respekta prema instituciji Vijeća Evrope, čiji predstavnici su došli.

- Cijenim da je potpuno neprikladno i politički licemjerno razgovarati o izmjenama Izbornog zakona u trenutku kada se vrši nasrtaj na državne institucije i kada se urušava pravni poredak BiH od strane političkih predstavnika SNSD-a, na čelu sa Miloradom Dodikom, kada se derogiraju državni zakoni i državne institucije, kada se najavljuje urušavanje sistema indirektnog oporezivanja, VSTV-a, Oružanih snaga BiH - kazao je Đonlagić. 

Dodao je da u ovakvim političkim okolnostima razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH je apsolutno nadrealno.

- Mi smo već imali upad institucionalni u Agenciju za lijekove BiH, prije nekoliko dana smo imali eklatantan primjer upada u sistem indirektnog oporezivanja, kada je na uvozu u carinsko područje BiH stavljena carinska plomba, ili obilježje Republike Srpske umjesto države BiH. I u ovakvim političkim okolnostima, kada se pokušavaju urušiti državne institucije i kada Parlamentarna skupština BiH i Vijeće ministara BiH ne rade, ne funkcionišu zbog zloupotrebe mehanizma ustavnih blokada koje se nalaze u postojećem ustavnom rješenju BiH, pričati o budućim izmjenama Izbornog zakona je apsolutno neprikladno - smatra Đonlagić.      

Istaknuo je da je deblokada državnih institucija nešto što je trenutno u rukama pravosuđa BiH.

Po njegovim riječima, za sve što se bude poslije dešavalo, "ukoliko istražne agencije i Tužilaštvo BiH ne reaguju na vrijeme, snosit će odgovornost za sva buduća dešavanja u BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.