open-navfaktor-logo
search
"Promašen format"
Đonlagić: Nije upućen poziv DF-u, SDP-u i Našoj stranci za učešće na temu izmjena Izbornog zakona
Dženan Đonlagić, zastupnik Demokratske fronte (DF) u Parlamentu Bosne i Hercegovine ocjenio je format i sadržaj razgovora oko izmjene Izbornog zakona koji se vode već dva dana u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu kao "potpuno promašen".
18.03.2022. u 13:37
get url
text

- Dakle, paralelno su organizovali dva odvojena sastanka sa različitim temama, sa različitom strukturom političkih stranaka koje imaju, ili nemaju politički kapacitet u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Zato rezultat neće biti učinkovit – kazao je Đonlagić.

VEZANI TEKST - Radončić: Članovi SDP-a nisu istjerani sa sastanka u Delegaciji EU, sami su otišli

Kako je pojasnio, za dio razgovora koji se vodi u "velikoj sali" i vezan je za amandmane na Ustav i prateće izmjene Izbornog zakona su pozvali, prema njegovim riječima, samo "neumske" pregovarače. Dok su, navodi Đonlagić, za razgovore o integritetu izbornog procesa i uvođenju informacionih tehnologija u izborni proces pozvali političke predstavnike stranka sa pregovora iz Neuma, te građanske stranke.

- Dakle, formalni poziv građanskim strankama DF-u, SDP-u i Našoj stranci za učešće na temu Ustavnih amandmana i izmjena Izbornog zakona nikada nije upućen – istakao je on, te dodao:

- Ovo što se već dva dana dešava u zgradi Delegacije EU nije put za rješavanje ovog pitanja jer u priči oko izmjena Ustava i pratećih izmjena Izbornog zakona imate predstavnike političkih stranaka koje u Zastupničkom domu imaju nula ili jednog zastupnika. Potpuno promašen format organizacije ovih razgovora od EU Delegacije.

VEZANI TEKST - Delegacija EU: Nije tačno da su građanske stranke isključene iz pregovora, neke su odlučile da ne učestvuju

On je zatim, ilustracije radi, naveo kako u procesima pregovora nema predstavnika SNSD-a.

- SNSD ima kontrolni paket u Domu naroda državnog Parlamenta. Šta god da se razgovara, ne može proći i ne može se donijeti odluka jer predstavnika SNSD-a nema u ovom dijelu razgovora. U ovom dijelu razgovora sa "neumskom"ekipom imate predstavnike političkih stranka koji nemaju politički kapacitet da to izglasaju. Konačni rezultat, dakle, ovih razgovora, cijenim da neće biti uspješan jer je format i organizacija potpuno promašena – navodi Đonlagić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.