open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Đonlagić o pozivu "Osmorke" da ih DF podrži: Izabrali su HDZ
Nakon što su stranke "Osmorke" pozvali Demokratsku frontu da podrže njihovog kandidata za predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, stigao je i odgovor iz ove stranke.
16.12.2022. u 14:01
get url
text

VEZANI TEKST - Osmorka: Ostajemo na okupu i nastavljamo formiranje vlasti, odbijamo poziv SDA

- Ovim putem pozivamo Demokratsku frontu, koja ima jednog delegata u Domu naroda FBiH, da postupi odgovorno kao što je početkom 2015. godine postupio SDP kada su SDA i DF imali većinu. Naime, tada je SDP, sadašnja članica nove većine, imala mogućnost blokiranja uspostave vlasti u FBiH kroz Klub Srba u Domu naroda FBiH. Iako je SDP imao tzv. "kontrolni paket" u ovom klubu, nisu blokirali uspostavu većine – saopćeno je iz SDP-a 8. decemrba.

Tom prilikom naveli su i da od DF-a očekuju "da odgovori recipročno i glasa za prijedlog 'Osmorke' za novog potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, s obzirom na to da je 'Osmorka' dio nove entitetske većine".

Generalni sekretar Demokratske frone Dženan Đonlagić ističe kako je lider HDZ-a Dragan Čović uvjetovao "Osmorku" da eliminišu DF.

- Potrebno je demistificirati ovu tezu oko poziva! Ne postoji nikakav ozbiljan poziv "Osmorke" prema DF-u. Bilo je samo nekoliko medijskih istupa pojedinaca, što je priznat ćete neozbiljan pristup prema ovom pitanju – kazao je Đonlagić te dodao:

VEZANI TEKST - Nakon poziva "Osmorke" da ih podrže: U narednim danima DF će donijeti odgovarajuću odluku

- Ipak, kako ih je Dragan Čović uvjetovao za ulazak s njim i Dodikom u vlast javnom izjavom "bez DF-a" i "reforma izbornog zakona", tada su jednostavno pristali i, kako se kaže u narodu, "klepili ušima". Između HDZ-a i DF-a, izabrali su HDZ i to je bila njihova odluka.

Potom je generalni sekretar Demokratske fronte upitao:

- Sa aspekta broja osvojenih glasova na izborima, sve stranke, osim SDP-a, tamo imaju manje glasova od DF-a. Zašto bismo mi onda podržali, kako kažete, njihovog kandidata za predsjednika / potpredsjednika FBiH?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.