open-navfaktor-logo
search
Pozivi Vučića i Dodika
Đonlagić: Otvoreni Balkan se ne realizuje po standardima EU-a, jača Srbiju, a slabi BiH, niko ne smije pristati na to
Posljednjih nekoliko mjeseci zvaničnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska sa poprilično samouvjerenosti poručuju kako će Bosna i Hercegovina ući u ekonomsku inicijativu Otvoreni Balkan, koju zasad čine Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija. 
10.01.2023. u 07:19
get url
text

VEZANI TEKST - Vijeće ministara nije usvojilo informaciju o analizi učešća BiH u inicijativi "Otvoreni Balkan"

Iako je nesporna činjenica da bi privrednici iz BiH ostvarili određene povlastice, bio bi brži i lakši protok robe, usluga i ljudi, mnogi smatraju da bi ulaskom u Otvoreni Balkan značilo i odricanje BiH od kakvog-takvog ekonomskog suvereniteta čime bi se dovela opstojnost države.

Srbija insistira na tome, njeni sateliti u Banjoj Luci pokušavaju na sve načine staviti BiH u Otvoreni Balkan, a krvava i bolna historija nas uči i opominje da se iz te ekonomske priče krije nešto mnogo opasnije.

Dosad je BiH, baš kao i Crna Gora, u pravilu odbijala mogućnost ulaska u Otvoreni Balkan, objašnjavajući to opravdanom sumnjom u motive kojima se vodi Beograd i predsjednik Aleksandar Vučić, naprednjak, koji se nikada nije odrekao svog političkog identiteta radikala i nacionaliste.

VEZANI TEKST - Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan skeptičan prema Otvorenom Balkanu: Nije zamjena za pristupanje EU

No da li je predsjednik RS-a Milorad Dodik u "Osmorki" dobio partnera za Otvoreni Balkan? Još predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija kazao je kako će "i BiH postati dio ovog projekta".

Prošle sedmice ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS-a Zlatan Klokić izjavio je kako je "političko Sarajevo bilo protiv, ali da se promjenom političkih struktura na nivou BiH stvaraju uvjeti da se ponovo pokrene pitanje pristupanja BiH inicijativi Otvoreni Balkan".

Indirektno je prozvao "Osmorku", čiji se čelnici u ovih nekoliko sedmica koliko traje njihov politički brak s Dodikom nisu odredili o ovim očekivanjima iz RS-a.

VEZANI TEKST - Đukanović: Otvoreni Balkan bi završio ratom i još ponekim genocidom, Abazoviću će suditi birači, sudovi i historija

Probosanske stranke su dosad insistirale na Berlinskom procesu, međuvladinoj inicijativa čiji je cilj povezivanje zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije na njihovom putu ka članstvu u EU i pomoć da međusobne veze grade na bazi evropskih vrijednosti. 

- Naša država proces ekonomskih integracija treba voditi samo u sklopu Berlinskog procesa kao institucionalnog okvira institucija Evropske unije. Berlinski proces ima i konkretan finansijski paket podrške, dok ovaj drugi to nema! Postoji razlika između tzv. Otvorenog Balkana i Berlinskog procesa.

Mora se znati da se tzv. Otvoreni Balkan ne realizuje u saradnji i po standardima EU-a - kaže za Faktor prof. dr. Dženan Đonlagić (Demokratska fronta), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamantarne skupštine BiH u mandatu 2018-2022. 

Đonlagić ističe da Otvoreni Balkan ima za cilj jačanje ekonomske dominacije Srbije i slabljenje ekonomske suverenosti BiH.

VEZANI TEKST - Ipak su Džaferović i Komšić u pravu, Joseph: "Otvoreni Balkan" je jednako "srpski svet"

- Pored ovoga, stvaranje paralelnih procesa dovodi i do rasta političkog rizika u ovom dijelu Evrope. Imajući u vidu sve prijetnje s jedne strane, i prilike s druge strane, mjesto države BiH je u procesima koji institucionalno vode u EU i NATO i ništa drugo!

Razlog je kristalno jasan, za euroatlantske integracije sve su odluke već izglasane u Predsjedništvu i Parlamentu BiH. Ovo je ustavna i zakonska obaveza ko god da činio vlast. Svako drugo ponašanje bi bilo protivustavno i protivzakonito djelovanje - naglasio je Đonlagić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.