open-navfaktor-logo
search
Delegat DF-a
Đonlagić: Ovo može završiti kao oktroisana vlada, nametnuta odlukom visokog predstavnika
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt priprema teren za novo nametanje odluka. Svaka njegova odluka ne daje šansu našem društvu da pređe iz etničkog u građansko, da bi se zacementirao etnički model uređenja u BiH, izjavio je za BHRT Dženan Đonlagić, delegat Demokratske fronte (DF) u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
14.04.2023. u 09:41
get url
text

Prema njegovim riječima, novim nametanjem odluke Schmidt bi suspendovao i zakonodavno tijelo Federacije BiH, odnosno Parlament.

- Na posljednjoj sjednici Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je nekoliko inicijativa, deklaracija i zaključaka kojim je otpočeo proces izmjene Ustava FBiH i to je jedini ispravan put da se izađe iz ovog zamršenog čvora, u koji nas je dovela odluka visokog predstavnika u noći, 2. oktobra - naveo je Đonlagić.

Kako je rekao, smatra da nije uredu što je Schmidt reagovao samo u jednom dijelu države.

- Intervenisao je u entitetski Ustav FBiH, a nije u Ustavu RS-a, niti državnom Ustavu, koji također sadrže određene diskriminatorne odredbe - naveo je Đonlagić, istakavši kako Schmidt svojom intervencijom u izbornoj noći nije uklonio već produbio diskriminatorne odredbe.

Osvrnuo se i na mogućnost formiranja ekspertske vlade.

- Nema političke volje za ekspertsku vladu. Predstavnici "Osmorke" ili "Trojke", plus HDZ po svaku cijenu žele ući u Vladu FBiH, milom ili silom. Ovo može završiti kao oktroisana vlada, nametnuta odlukom visokog predstavnika - rekao je Đonlagić, te dodao:

- Njihov prvenstveni cilj je zaposjesti ministarske pozicije u Vladi FBiH, a ne riješiti na demokratski način ovo pitanje. Svaka Schmidtova naredna odluka će dalje produbiti probleme u BiH.

Iz trenutne situacije, prema riječima Đonlagića, može se izaći samo izmjenom Ustava FBiH.

Komentarisao je i koaliciju na državnom nivou.

Kako je rekao, smatra da je loša i da ne daje očekivane rezultate koji su najavljivani, da će se desiti ozbiljne promjene.

- HDZ i SNSD su politički nokautirali stranke "Trojke" jer su im oborili na Domu naroda priču o akcizama i PDV-u i oborili su im Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama gdje bi se onemogućio rast plaća političarima, što je bila predizborna priča "Trojke"... Mislim da će se stvari još više komplikovati - istakao je Đonlagić.

Govorio je i o radu Vijeća ministara BiH, Zakonu o državnoj imovini, te secesionističkim prijetnjama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.