open-navfaktor-logo
search
Nakon javnog obraćanja
Đonlagić: Schmidt priznao da nije deblokirao FBiH, ako oktroiše novu vladu, izbori nam više ne trebaju
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je danas i javno priznao da svojim izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH nije deblokirao funkcionisanje institucija Federacije BiH, istakao je Dženan Đonlagić, generalni sekretar Demokratske fronte i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
07.04.2023. u 13:27
get url
text

VEZANI TEKST - Christian Schmidt: Ovo je posljednji poziv da se imenuje Vlada FBiH koja ima parlamentarnu većinu

- Naprotiv, on je zacementirao etnički model uspostave vlasti, ali samo u FBiH. Zaustavio je proces uvođenja građanskog modela uspostave vlasti u FBiH kroz primjene međunarodnih presuda iz Strazbura - dodao je Đonlagić komentirajući današnje Schmidtovo javno obraćanje posvećeno isteku roka za formiranje Vlade FBiH.

Đonlagić je kazao da je sinoć Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio, sa 63 glasa, početak izmjena Ustava FBiH.

- Taj posao sada treba privesti kraju kao jedno dugoročnije rješenje u kojem će izmjenom Ustava FBiH biti propisano da onaj ko ima parlamentarnu većinu može da imenuje i Vladu FBiH. Bez ovakvih izmjena, ušli bismo u anarhiju sa nesagledivim posljedicama.

Ako Schmidt odluči da oktroiše novu vladu FBiH, onda nam demokratski izbori više i ne trebaju - naglasio je Đonlagić.

Schmidt je u današnjem obraćaju naveo da je istekao ustavni rok za formiranje Vlade FBiH, te da "to znači da rezultati izbora ne mogu biti u potpunosti provedeni iako postoji podrška većine u oba doma Parlamenta FBiH za glasanje o vladi".

Kazao je da očekuje da političari dođu do rješenja i prevaziđu zastoj i formiraju vladu koja ima podršku parlamentarne većine, a ako se odgovorni političari odriču ove odgovornosti, da je opredijeljen "u namjeri da osiguram da se poštuje volja građana i da građani imaju vladu koja radi u njihovo ime". 

Rekao je i da je ovo njegovo obraćanje posljednji poziv političarima da se dogovore u vezi s formiranjem nove vlade. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.