open-navfaktor-logo
search
Ostavljeni od svih
Donorska mreža BiH pred gašenjem: Svi nas guraju prema Ministarstvu civilnih poslova od kojeg nemamo razumijevanja
Donorska mreža Bosne i Hercegovine teško diše i ako se ubrzo nešto ne učini, bit će ugašena, upozorio je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u FBiH.
29.01.2024. u 08:15
get url
text

- Prof. dr. Halima Resić to vodi koliko može, ali nemamo podrške vlasti, jednostavno smo od svih ostavljeni. Ne možemo uraditi nijednu kampanju i podizati svijest kod građana o važnosti doniranja organa, ako nemamo određena finansijska sredstva, a do njih nikako ne možemo doći zato što smo ničiji. Mi smo Donorska mreža BiH, pa kad apliciramo na neke projekte ili pošaljemo zahtjev za pomoć, svi nas guraju prema Ministarstvu civilnih poslova BiH, a tamo nemamo razumijevanja za bilo šta - ističe Žuljević.

Tomislav Žuljević 

Ako se dozvoli da Donorska mreža bude ugašena, tek će tada, naglašava Žuljević, izvođenje transplantacija u BiH zapasti u probleme, a ionako mali broj presađivanja organa tokom godine, bit će još manji.

- Pokušali smo aplicirati za novac od Lutrije BiH. Tu se odvajaju milioni KM za određene organizacije, ali to je najviše vezano za mlade i njihovu rehabilitaciju. Pokušali smo sa Federalnim ministarstvom zdravstva nešto uraditi da se to izmijeni, da Donorska mreža dobije nekakav status, ali nismo uspjeli. Ako želite uraditi jaku kapmanju na nivou cijele zemlje, morate imati novac za banere i promotivni materijal, održavanje tribina, edukaciju - navodi Žuljević.

Na pitanje koliko je godišnje Donorskoj mreži potrebno novca kako bi normalno radila, Žuljević odgovara da to zavisi od plana.

- Za malu kampanju minimalno je potrebno 10.000 KM. Ako je tribina u Visokom, morate otići tamo, jedno vrijeme smo za gorivo plaćali iz svojih džepova, ali nemamo više mogućnosti, niti je to realno ni normalno. U jako teškoj smo situaciji, pa i ovim putem apeliram na cjelokupnu javnost u BiH da se nešto učini kako bismo spasili Donorsku mrežu BiH - poručio je Žuljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.