open-navfaktor-logo
search
Čeka se odgovor
Donosimo detalje ponude Vlade TK: Povećanje plaće i toplog obroka za prosvjetu, pravosuđe, MUP...
Vlada Tuzlanskog kantona nakon današnje sjednice uputila je prijedloge sindikatima osnovnog, srednjeg, visokog obrazovanja i državne službe, kojima se podrazumijeva povećanje plaće i toplog obroka za zaposlenike.
27.12.2022. u 16:48
get url
text

Podsjećamo, Koordinacija sindikata budžetskih korisnika TK u subotu je u Tuzli održala proteste na kojima su tražili veća primanja i isplatu jednokratne novčane pomoći u iznsu 1.080 KM.

Kada su u pitanju zaposleni u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja, saznaje Faktor, vlada je ponudila povećanje plaće za sve zaposlene u neto iznosu od 90 KM, kao i usklađivanje toplog obroka na jedan posto prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine, što bi trenutno značilo povećanje toplog obroka sa 10 na 11,40 KM. Također, ponuđeno im je da regres u 2023. godini iznosi 50 posto prosječne neto plaće u FBiH utvrđene u mjesecu prije usvajanja Budžeta TK.

U prijedlogu sporazuma koji je dostavljen sindikatima prosvjetara navodi se da bi ukupno povećanje mjesečnih primanja zaposlenih, počev od januara 2023. godine, iznosilo 90 KM na ime plaće te 28 KM na ime toplog obroka za 20 izrađenih dana.

Faktor saznaje i da je državnim službenicima i namještenicima, zaposlenima u pravosuđu i Ministarstvu unutrašnjih poslova ponuđeno povećanje plaće u iznosu od pet posto te identičan iznos toplog obroka i regresa kao i prosvjetnim radnicima.

Sindikati su prijedlog Vlade TK dobili kasno popodne, a već sutra bi trebali poslati svoje odgovore.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.