open-navfaktor-logo
search
Obuhvaćeni i gubitaši
Dosad otkrili 8.371 neprijavljenog radnka: Porezna uprava FBiH najavila nove brze kontrole
Porezna uprava Federacije BiH obavještava porezne obveznike da će u narednom periodu provoditi brze kontrole poslovanja kod poreznih obveznika koji zapošljavaju manje od dva zaposlenika, a u obavezi su da, u odnosu na dužinu radnog vremena i vrstu djelatnosti, zapošljavaju veći broj zaposlenika.
08.07.2021. u 13:22
get url
text

Kontrolama će biti obuhvaćeni i porezni obveznici koji posluju sa gubitkom, saopćeno je danas iz Porezne uprave FBiH.

Cilj navedenih aktivnosti je, kako navode, otkrivanje poreznih obveznika koji ne prijavljuju radnike i ne posluju u skladu sa zakonom, te zaštita i omogućavanje nesmetanog poslovanja poreznih obveznika koji poštuju porezne i druge propise.

- S obzirom da Poreznoj upravi Federacije BiH nije cilj poduzimanje represivnih mjera i izricanje sankcija, već usmjeravanje poreznih obveznika da posluju u skladu sa zakonom i nastojanje da se izgradi partnerski odnos, javno pozivamo porezne obveznike da prijave sve zaposlene i na taj način se zaštite od sankcije, a radnicima omoguće ostvarivanje njihovih prava po osnovu radnog odnosa - ističe se u saopćenju PUFBiH.

Dodaju da je Porezna uprava Federacije BiH odlučna da pruži stručnu pomoć i podršku svim obveznicima u ispunjavanju zakonskih obaveza, ali i da protiv poreznih obveznika koji ne prijavljuju radnike i ne posluju legalno preduzme sve aktivnosti kako bi ih usmjerila da posluju u skladu sa zakonom.

- Porezna uprava Federacije BiH je u do sada provedenim brzim kontrolama otkrila 8.371 neprijavljenog radnka, 7.841 obveznika koji nisu izdavali račune 2.899 obveznika koji su poslovali bez odobrenja za rad i 2.187 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, zbog čega su zapečaćena 5.093 objekta i izrečene sankcije u iznosu 37.565.993,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH poziva porezne obveznike da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, da ih dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa važećim propisima, jer je to najsigurniji način poslovanja - zaključuje se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.