open-navfaktor-logo
search
Izbori bili 2. oktobra
Dosad su svi glasovi prebrojani samo za Skupštinu BPK, pri kraju Posavski, ZHK...
Opći izbori u Bosni i Hercegovini održani su 2. oktobra, a dosad su svi glasovi prebrojani jedino za Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona.
19.10.2022. u 10:33
get url
text

Prema posljednjem ažuriranju podataka Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, za BPK je obrađeno sto posto biračkih mjesta. 

Podaci se ažuriraju svaka dva dana i naredno ažuriranje je u četvrtak, 20. oktobra.

VEZANI TEKST - Od najavljenih deset, koalicioni sporazum u BPK potpisalo sedam stranaka: Mijenjat će i "izborni plijen"

Blizu kraja je brojanje glasova za Skupštinu Posavskog kantona gdje je za obradu ostalo još jedno biračko mjesto, dok su za Skupštinu Zapadnohercegovačkog kantona ostala još dva biračka mjesta.

Uskoro se očekuje kraj brojanja glasova i za Skupštinu Livanjskog kantona gdje je obrađeno stotinu od 104 biračka mjesta.

Za Skupštinu Hercegovačko-neretvanskog kantona na obradu čeka još sedam, a za Srednjobosanski kanton još devet biračkih mjesta.

U Unsko-sanskom kantonu probrojano je nešto više od 96 posto glasova. Na čekanju je još 15 biračkih mjesta od njih 384.

Za Skupštinu najmnogoljudnijeg, Tuzlanskog kantona treba da bude obrađeno još 27 biračkih mjesta od njih 659, a u Zeničko-dobojskom kantonu glasovi se broje sa još 57 birališta.

Najviše neobrađenih biračkih mjesta ostalo je u Kantonu Sarajevo, njih 70 od 612.

Za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine posao se privodi kraju. Ukupno je prebrojano 99,63 posto glasova, od čega u FBiH 99,52 posto gdje treba da bude obrađeno još 16 biračkih mjesta, a u RS-u je prebrojano 99,82 posto glasova i čeka se obrada još četiri biračka mjesta.

VEZANI TEKST - Počelo ponovno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike RS-a, Arnautović objašnjavao zašto su to naredili

Za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju FBiH, treba da bude obrađeno još 47 biračkih mjesta, a kada je riječ o brojanju glasova iz RS-a za državni Zastupnički dom, ostalo je da bude obrađeno još 11 birališta.

Za Parlament FBiH obrađeno je 3.265 mjesta od ukupno njih 3.318.

Za Narodnu skupštinu RS-a čeka se da budu izbrojani glasovi sa još devet mjesta.

Glasovi za predsjednika i potpredsjednike RS-a ponovo se broje.

Kako je ranije rekao Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, do 22. oktobra trebaju biti utvrđeni rezultati Općih izbora. Nakon toga je moguće podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.