open-navfaktor-logo
search
Prošao zakonski rok
Dosad trebala biti završena lista kandidata za člana CIK-a, a ni komisija nije formirana: Koja je igra HDZ-a i SNSD-a?
Komisija za izbor i imenovanje članova Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine trebala je najkasnije do danas dostaviti listu kandidata za nasljednika člana CIK-a Irene Hadžiabdić, ali ova komisija još nije ni formirana.
17.04.2023. u 18:26
get url
text

Svoju obavezu imenovanja po dva člana ove komisije izvršili su CIK i Visoko sudsko i tužilačko vijeće, ali to još nije učinila Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja u Komisiju za izbor članova CIK-a daje svoja tri člana iz reda zastupnika.

Po Izbornom zakonu, lista kandidata dostavlja se Zastupničkom domu Parlamenta BiH najkasnije 30 dana prije isteka mandata člana CIK-a, a Ireni Hadžiabdić mandat, kako nam je rečeno u CIK-u, istječe 17. maja, što znači da je lista, nakon procedure javnog konkursa, trebala biti sačinjena do 17. aprila.

Safet Softić, član Zajedničke komisije za administrativna pitanja, kazao je pak da je za sutra poslijepodne zakazana sjednica ove komisije i da je u dnevni red uvršteno imenovanje tri njihova člana u Komisiju za izbor članova CIK-a.

Šta se zapravo želi i kako će se dalje odvijati izbor nasljednika Irene Hadžiabdić s obzirom na to da su, prema informacijama iz CIK-a, danas prošli rokovi, nismo uspjeli saznati od predsjedavajućeg Zajedničke komisije Obrena Petrovića (SNSD).

Izborni zakon je predvidio i da, ukoliko Zastupničkom domu bh. Parlamenta u roku od 30 dana prije isteka mandata članu CIK-a ne bude dostavljena lista kandidata, onda sam Zastupnički dom predlaže i imenuje članove CIK-a.

VEZANI TEKST - Dodik: Članovi CIK-a bit će smijenjeni i procesuirani

Na ovaj način su u martu 2020. godine izabrani članovi CIK-a s obzirom na to da je skoro cijelu 2019. godinu, prije svega SNSD, blokirao rad Parlamenta BiH. Tada je kandidate za članove CIK-a predložio tadašnji SDS-ov zastupnik Dragan Mektić.

Iako zakonski moguć, što je potvrdio i Sud Bosne i Hercegovine, ovakav način izbora bio je razlog stalnih napada HDZ-a i SNSD-a koji su osporavali legitimnost ovog čina. Još je nejasno hoće li sada ipak pribjeći ovakvom načinu izbora člana CIK-a koji su ranije kritizirali.

S druge strane, iz SNSD-a i HDZ-a su i nakon Općih izbora prošle godine i formiranja vlasti na državnom nivou najavljivali promjenu kompletnog sastava CIK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.