open-navfaktor-logo
search
Poručio katarski ministar
Dosta biznismena iz Katara zainteresirano za investiranje u BiH, ali birokratske prepeke se moraju otkloniti
Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, razgovarao je danas u Sarajevu s Ghanemom bin Shaheen bin Glanem Al Ghanimom, ministrom za vakuf i islamska pitanja države Katar.
13.09.2023. u 18:10
get url
text
Ghanem bin Shaheen bin Glanem Al Ghanima i Sevlid Hurtić
Ghanem bin Shaheen bin Glanem Al Ghanima i Sevlid Hurtić

- Država Katar prijateljska je zemlja Bosni i Hercegovini, oduvijek. Bratske i prijateljske odnose moramo nastaviti njegovati, te proširiti saradnju na mnogo više oblasti nego što ih trenutno imamo - kazao je Hurtić.

Ministru Al Ghanimu predstavio je buduće projekte koje će Ministarstvo raditi u saradnji s državom Katar. Kazao je kako su oni vrlo bitni za sve ljude u državi, bez obzira na nacionalnost. Kao bitnu kariku buduće saradnje, predstavio je i Projekat prijenosa znanja, u kojem mogu učestvovati i državljani Bosne i Hercegovine koji žive u Kataru.

Zahvalio se na na dosadašnjoj pomoći, kazavši da očekuje veći ekonomski angažman države Katar u Bosni i Hercegovini.

Ghanem bin Shaheen bin Glanem Al Ghanima je istakao da je ekonomska saradnja vrlo važna tačka, te da su za investicije potrebni sigurnost i povjerenje.

-Ima dosta biznismena iz Katara koji su zainteresirani za investiranje ovdje. Predlažem da se uputi poziv predsjedniku Asocijacije biznismena države Katar, koji bi trebao doći u ovu zemlju i izvršiti procjene sigurnosti ulaganja u ovo tržište.

Ovdje ima dosta prilike za investiranje i birokratske prepeke se moraju otkloniti, u suprotnom je sve teže. Osim toga, potrebni su i vrlo konkretni projekti - kazao je katarski ministar.

Kao jedno od područja buduće saradnje dvije države, predložio je oblast ljudskih prava, ali i stipendiranje građana Bosne i Hercegovine koji žive u Kataru.

Prijemu u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Husein ef. Kavazović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.