open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Doznake za bolovanje: Da li u domovima zdravlja priznaju test na COVID-19 rađen kod privatnika?
Građani koji se liječe u Kantonu Sarajevo, između ostalog, žale se i na to da doktori u Domovima zdravlja ne žele "priznati" test na koronavirus koji je urađen u privatnoj laboratoriji, na osnovu kojeg bi dobili doznake za bolovanje.
12.11.2020. u 21:18
get url
text

- Muž i ja smo se testirali u privatnoj laboratoriji, ali kada smo se čuli sa našim porodičnim ljekarom, rečeno nam je da ne priznaju te testove kako bi nam dali doznake za bolovanje, već da se moramo testirati u Domu zdravlja, a da terapiju možemo dobiti – ispričala je ranije jedna Sarajka za Faktor.

VEZANI TEKST - Domovi zdravlja i deseci poziva: "Završava 14 dana moje izolacije, a rezultat testiranja mi još nisu javili"

Prema riječima Armana Šarkića, glasnogovornika Domova Zdravlja KS, takve stvari se ne smiju dešavati i PCR test koji je obavljen u privatnoj certificiranoj laboratoriji svakako je validan.

- Takav test, koji je negativan ili pozitivan, na neki način je rasterećenje i našem sistemu, ukoliko neko testiranje obavi privatno. Antigenski test je druga stvar, ali ako je PCR test, ako je štapićem vađen uzorak sline iz grla ili nosa, to je drugo. Čim laboratorije ili instituti imaju licencu za vađenje PCR-a, samim tim se podrazumijeva da je to validno i standardizirano – kazao je Šarkić, dodavši da bi se, ukoliko se desilo da test nije "priznat", moralo provjeriti sa doktorom šta je u pitanju.

Što se tiče višednevnog čekanja rezultata testiranja na koronavirus, naš sagovornik je kazao kako je posljednjih dana situacija normalizirana.

- To je bilo dok pet privatnih laboratorija nije ušlo u mrežu plaćanja Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, koje nam uz Mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) rade analize. To vrijeme je znatno skraćeno i mi s terena nemamo više informacije da se to toliko čeka. Mi smo jučer i prekjučer uradili oko 900 uzoraka i svih 900 je tretirano, dio na Mikrobiologiji, a ostali dio u privatnim laboratorijama – istakao je Šarkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.