open-navfaktor-logo
search
Dani Općine Centar
Đozo: Sarajevska raja u farmerkama i tenama dala nemjerljiv doprinos u odbrani
Delegacije Općine Centar i boračkih udruženja obišli su spomen obilježja, položili cvijeće i odali počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata, u znak sjećanja na herojsku odbranu Sarajeva od agresorskih napada tih dana ratne 1992. godine.
03.05.2021. u 13:01
get url
text
Delegacija Općine Centar i boračkih udruženja
Delegacija Općine Centar i boračkih udruženja

Ove aktivnosti organizirane su u okviru obilježavanja Dana Općine Centar od 2. do 9. maja.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo, koji je predvodio delegaciju, istakao je veliki značaj obilježavanja ovih datuma.

- Sa sigurnošću mogu tvrditi da je 2. maj naznačajniji datum u historiji Bosne i Hercegovine, dan kada je odbranjena zgrada Predsjedništva RBiH , a samim tim i grad Sarajevo, te država Bosna i Hercegovina. Naša sarajevska raja u farmerkama i tenama, sa pripadnicima Teritorijalne odbrane RBiH, Zelenih beretki, te Patriotske lige, uz podršku pripadnika MUP-a RBiH, tih su dana dali nemjerljiv doprinos u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Ovih majskih dana se prisjećamo naših poginulih saboraca koji su dali živote tokom najduže opsade našeg grada, koja je trajala 1.425 dana - rekao je Đozo.

Izrazio je žaljenje što "naša djeca u školama ne mogu da uče o ovim historijskim činjenicama i ne znaju za ove datume", ali je istakao da smo mi ti koji trebaju da svjedoče, govore i ponavljaju kroz šta smo prošli i šta smo uradili da bi danas svi živjeli u miru i slobodi.

U delegaciji Općine Centar su također bili i dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Ira Adilagić, vijećnici Velija Katica i Samir Fazlić, te predsjednica Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja Suada Pašić.

Delegacije su danas položile cvijeće ispred spomen obilježja "Mala kula" na Grdonju, na spomen obilježja „Humka“, te „Blekin potok“ u Aleji breza. Odata je počast kod spomen ploče posvećene logorašima Nahoreva, ispred paviljona Psihijatrijske bolnice Jagomir - Nahorevska 248, a zatim ispred spomen obilježja "Oaza mira" kod Pionirske doline. Također je položeno cvijeće i ispred spomen obilježja na Šipu, na gradskim grobljima Lav, Sveti Marko i Sveti Josip, kao i kod kod spomen ploče poginulim policajcima Stanice javne bezbjednosti Centar, kod zgrade Druge policijske uprave ulica Augusta Brauna 5, zatim ispred spomen ploče na mostu Suade i Olge na Vrbanji. Posljednja lokacija koju su delegacije obišle i odale dužnu počast je spomen park na Vracama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.