open-navfaktor-logo
search
Predzborna ili...
Dozvolite da vas Bećirović ponudi inicijativama od kojih on živi: Kako su povećane plaće funkcionerima
Denis Bećirović (SDPBiH), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zatražio je formiranje privremene istražne komisije koja bi trebala za deset dana utvrditi kako je došlo do povećanja plaća državnih funkcionera.
29.08.2022. u 16:52
get url
text

On je predložio da se ovakav zaključak nađe na današnjoj sjednici Doma naroda.

VEZANI TEKST - Usvojen budžet BiH, nije dozvoljeno glasanje o zaključku Kluba Bošnjaka da se smanje plaće zvaničnika

- Prije skoro dva mjeseca je izglasano sramotno povećanje plaća najvišim funkcionerima. Predlažem da dopunimo dnevni red, uvrstimo tačku usvajanje zaključka o formiranju privremene istražne komisije Doma naroda koja bi najkasnije u roku deset dana prikupila sve relevantne činjence i obavijestila ljude u BiH kako je i na koji način došlo do povećanja plata najviših državnih funkcionera – kazao je Bećirović, podsjetivši da je on glasao protiv budžeta institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu.

No većinom glasova delegata nije usvojeno da se na današnjoj sjednici Doma naroda razmatra formiranje istražne komisije koja je odgovoriti "koji su ministri, zastupnici i delegati odgovorni za povećanje plaća funcionerima".

Za Bećirovićev prijedlog dopune dnevnog reda glasali su, osim njega samog, Mladen Bosić (SDS), Zlatko Miletić (nezavisni delegat), Munib Jusufović (SBB) i Amir Fazlić (SDA). 

Bećirović je u parlamentarnim klupama 24 godine i zasigurno su mu procedure poznate. No da podsjetimo da prije skoro dva mjeseca nije usvojeno povećanje plaća nego budžet.

Osnovica za obračun plaća je povećana, tačnije vraćena na iznos iz 2009. godine, na 535 KM odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine krajem marta ove godine, nakon što su sindikati godinama tražili povećanje plaća. Nakon usvajanja ove osnovice skoro niko, osim medija, nije se oglašavao o tome nekoliko mjeseci.

Osnovica se odnosi na sve zaposlene u institucijama BiH, što znači i na ministre i parlamentarce. Plaća se povećana linearno svima, što znači da će oni s najvećom plaćom dobiti i najveće povećanje, a oni s najnižom dobit će najmanje povećanje. Zbog toga se dešava da parlamentaci i ministri imaju i do 500 KM veću plaću kada se uzme u obzir nova osnovica, a, primjera radi, čistačica dobija tek 60 KM više.

No izglasavanje "sramotnog povećanja plaća" o kojem govori Bećirović odnosi se na usvajanje budžeta BiH za 2022. godinu.

Bez usvajanja budžeta institucije BiH bi i dalje bile na privremenom finansiranju.

Budžet BiH za ovu godinu uzeo je u obzir ovu uvećanu osnovicu i sredstva za plaće su tako i planirana. Budžet se ne može mijenjati na način da se nekome plaća obračunava po jednoj, a nekome po drugoj osnovici.

Jedini način da se spriječi da funkcioneri dobiju veće plaće jesu izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Nakon usvajanja budžeta, a ne prije, u parlamentarnu proceduru je stiglo nekoliko takvih prijedloga. Još nijedan nije definitivno usvojen.

VEZANI TEKST - Za Bećirovića je povećanje plaća zvaničnicima novonastala situacija, a odluka o osnovici donesena prije tri mjeseca

Komentirajući tada predložena smanjenja koeficijenata za obračun plaća funkcionera, Salih Karčić, predsjednik Sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, kazao je da to ništa ne znači za ostalih oko 23.000 zaposlenih službenika i namještenika.

- Mi tražimo da se nama povećaju plaće, a ne da se njima smanje. To je sve predizborna kampanja. To nema veze sa istinom, moralom – dodao je tada Karčić.

Kada je izglasavan budžet ni u Zastupničkom domu ni u Domu naroda nisu uloženi nikakvi amandmani na budžet iako su ga neki kritizirali.

Ipak na samoj toj sjednici Doma naroda je Klub Bošnjaka planirao predložiti zaključak kojim se Vijeću ministara BiH nalaže da izmijeni Zakon o plaćama u institucijama BiH. Te izmjene zakona previđale bi da se za 12,4 posto smanji koeficijent svima kojima je on veći od 4. Međutim, to nije bilo omogućeno pa je ovaj prijedlog upućen u parlamentarnu proceduru.

Ove izmjene zakona sačinili su delegati iz SDA, kojim se pridružio Bećirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.