open-navfaktor-logo
search
Borba sa virusom
Dr. Bašić: U ZDK i dalje visoke brojke zaraženih i preminulih, slab odziv građana za prvu dozu vakcine
Iako se u posljednje dvije sedmice bilježi pad, dnevne brojke novozaraženih koronavirusom na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i dalje su dosta visoke, kaže dr. Fatima Bašić, načelnica Službe za epidemiologiju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
11.02.2022. u 13:45
get url
text

- U protekloj sedmici potvrđeno je 1.297 novih slučajeva po prijavama, a dvije sedmice prije imali smo 1.632 i 1.937 osoba zaraženih SARS CoV 2. Što se tiče smrtnosti, protekle sedmice od posljedica COVID-19 preminule su 44 osobe, što je relativno visoka brojka koja, kako smo primijetili, u proteklih pet sedmica raste. Protekle sedmice i 111 osoba je hospitalizirano, no, i ta brojka je u blagom padu – navodi Bašić.

Kada je riječ o imunizaciji, oko 43 posto građana iznad 18 godina života na području Zeničko-dobojskog kantona vakcinisano je. No, tom brojkom zdravstveni stručnjaci u ovom Kantonu nisu zadovoljni, uzimajući u obzir da je jedno vrijeme ZDK prednjačio po broju imuniziranih u Federaciji BiH.

Tome su u svakom slučaju, prema riječima Bašić, u proteklim mjesecima doprinijele i različite informacije o sigurnosti i učinkovitosti vakcina, a koje su uglavnom stizale iz antivakserskih lobija.

- Evidentan je strah ljudi od posljedica vakcine. Zbog toga naši zdravstveni stručnjaci stalno rade na promociji vakcinacije, a cilj je građanima objasniti sve dobrobiti vakcine po njihovo zdravlje te objasniti im da nema mjesta strahu – kaže Bašić.

Dodaje da "oni koji su počeli sa vakcinacijom, i dalje se redovno odazivaju na drugu i treću dozu".

- Najviše je onih koji dolaze za buster dozu, a najmanje građana koji se prvi put vakcinišu. Mi nažalost u ovom trenutku nemamo adekvatnijeg mehanizma u borbi protiv virusa od vakcine i toga bi građani trebali biti svjesni. Sve druge mjere koje se trenutno primjenjuju su nespecifične i daju manji učinak u zaštiti ljudi. Zato je vrlo važno i dalje pozivati građane da se vakcinišu, jer ne znamo kakav će biti dalji tok pandemije – ističe Bašić.

Iako se omikron varijantni soj jako brzo širi, on istina, ne daje tešku kliničku sliku. No, Bašić kaže, kako to ne bi trebao biti razlog pretjeranog opuštanja ljudi, naročito što je oko nas još i delta, kao opasnija varijanta koronavirusa.

- Omikron se jako brzo širi i tako stiže do osjetljivih skupina stanovništva, poput starijih i hroničnih bolesnika, onih sa ne tako jakim imunitetom. Kod takvih osoba i najbanalnija infekcija može prouzrokovati probleme. Zbog toga bih upozorila građane da se previše ne opuštaju, da budu odgovorni, prije svega, prema sebi i svom zdravlju, a onda i prema drugima – naglasila je Bašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.