open-navfaktor-logo
search
Prvi slučaj
Dr. Jusufović: Reinfekcija u UKC-u Tuzla otvara puno novih pitanja
Redovni profesor Medicinskog fakulteta u Tuzli i v. d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli prof. dr. Vahid Jusufović kazao je kako se u UKC-u Tuzla pojavio prvi put slučaj reinfekcije koronavirusom te da ovaj slučaj otvara puno novih pitanja.
14.09.2020. u 12:39
get url
text

- Nama je ovo prvi slučaj. Ja sam čuo da je u Srbiji nešto slično bilo, ali takve informacije nisu potvrđene niti demantirane - kazao je za N1 prof. dr. Vahid Jusufović.

Istakao je da je pacijentica bila primljena 27. jula ove godine sa simptomima, povišenom temperaturom i sa respiratornim problemima.

- Urađen je PCR test i bila je pozitivna i hospitalizirana kod nas u Covid-bolnici. Ležala je dvije sedmice, klinička slika se poboljšala, te je testirana dva puta i bila negativna nakon čega je otpuštena kući, da bi prije sedam dana pacijentica dobila simptome moždanog udara i ponovo hospitalizirana kod nas na neurologiju. Shodno proceduri koja nalaže da svaki hospitalizirani pacijent bude testiran, pacijentica je ponovo testirana i bila je pozitivna, te je premještena u Covid-bolnicu. Nažalost, njeno trenutno stanje je teško - istakao je dr. Jusufović.

Naglasio je i kako ovaj slučaj reinfekcije otvara puno novih pitanja, odnosno da li je ovo mutiranje virusa, čišćenje organizma od RNK virusa ili je riječ o reinfekciji.

- Ako je tako, koliko i ko može stvoriti antitijela i koliko ona traju, pitanja su za imunologe i mikrobiologe - rekao je poručuje Jusufović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.