open-navfaktor-logo
search
Opća bolnica
Dr. Kravić: Odjel za ginekologiju i akušerstvo se ipak neće zatvarati, sestre i doktori sa pedijatrije su u samoizolaciji
Odjel za ginekologiju i akušerstvo u Općoj bolinici "Prim. Dr. Abdulah Nakaš" neće se zatvarati, kako je najavljivano nakon što su dvije medicinske sestre koje rade na Odjelu za pedijatriju pozitivne na koronavirus.
11.06.2020. u 09:24
get url
text

Kako nam je kazao dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice, epidemiolozi su cijele noći bili u bolnici.

- Uzeli su iscrpne epidemiološke ankete od svih uposlenika Opće bolnice i zaključili da u ovom trenutku ne bi trebalo zatvarati ni ginekologiju ni porodiljstvo. Zatvorili smo samo pedijatriju i to ne zbog velikog broja zaraženih, već što su epidemiolozi propisali mjere samoizolacije ostalim našim sestrama koje rade na pedijatriji i samoizolaciju za četiri doktora, tako da ustvari nemamo osoblja da bismo mogli raditi pedijatriju onako kako smo radili – kazao je.

VEZANI TEKST - Dvije uposlenice Opće bolnice pozitivne na koronavirus, zatvaraju se odjeli za ginekologiju i pedijatriju

Dodao je kako je zaključak Epidemiološke službe Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo da se ne zatvaraju ostali odjeli.

- U toku je testiranje, tako da će se testirati svo osoblje Opće bolnice, kao i svi pacijenti. Prema dosadašnjim rezultatima, zasad imamo samo dvoje pozitivnih, ali moramo sačekati da svi rezultati budu gotovi – istakao je dr. Kravić.

Prema njegovim riječima, osim osoblja bolnice, bit će testirani i svi pacijenti.

- Ovi koji su u bolnici, bit će testirani u bolnici, a svim ostalim je otišla obavijest da se testiraju u domovima zdravlja – kazao je.

Dr. Kravić je objasnio kako je zgrada u kojoj rade zaražene medicinske sestre fizički odvojena od ostalih objekata, tako da nije bilo "miješanja" sa osobljem i pacijentima sa drugih odjela.

- Sestre koje su na pedijatriji su samo na pedijatriji, a mogle su biti na ginekologiji, porodiljstvu i pedijatriji, te je zato i bilo pitanje hoćemo li to zatvoriti. Nisu mogle šetati kroz ostale odjele - rekao je dr. Kravić, te dodao da trenutno nijedan pacijent neće biti prebačen u bolnicu Jezero.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.