open-navfaktor-logo
search
Raste broj oboljelih
Dr. Kurtagić-Pepić: Ko treba primiti drugu buster-dozu vakcine, kad u BiH stiže novi val koronavirusa
Brojne evropske zemlje, poput Njemačke, Francuske, Austrije, Portugala, Španije..., suočavaju se sa novim valom pandemije izazvane koronavirusom.
12.07.2022. u 21:53
get url
text

Marco Cavaleri, zvaničnik Evropske agencije za lijekove (EMA), kazao je kako se očekuje da mutacije omikron varijante koronavirusa BA.4 i BA.5 postanu dominantne širom kontinenta, "vjerovatno smjenjujući sve druge varijante do kraja jula".

Dodao je da "iako nema dokaza da te varijante čine ljude bolesnijim nego od ranijih varijanti virusa, povećanje transmisije među starijim dobnim grupama počinje se pretvarati u ozbiljnu bolest".

Nove vakcine za nove varijante

Usljed rasta broja oboljelih, Evropske zdravstvene agencije preporučuju četvrtu, odnosno drugu buster-dozu starijima od 60 godina i hroničnim bolesnicima.

- Trenutno vidimo sve više prijavljenih slučajeva COVID-19 i sve veći trend prijema i popunjenosti bolnica i odjela intenzivne njege u nekoliko zemalja uglavnom potaknut varijantom BA.5 omikrona - kazala je Andrea Ammon, direktorica Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), prenio je Reuters

Prema njenim riječima "to signalizira početak novog, široko rasprostranjenog vala COVID-19 širom Evropske unije, poručujući kako će davanje druge buster-doze osobama starijim od 60 godina i zdravstveno ugroženim spriječiti značajan broj hospitalizacija i smrti".

Proizvođači vakcina poput Moderne i Pfizera testirali su verzije svojih vakcina protiv COVID-19 modificiranih za borbu protiv omikron varijante BA.1.

Iako su kazali "da su te vakcine imale dobar imunološki odgovor protiv BA.1 i nedavnih varijanti", zabilježeni su niži odgovori protiv najnovijih varijanti virusa.

Evropska agencija za lijekove (EMA), koja trenutno pregleda dvije vakcine koje su prilagođene varijantama, očekuje da će prve vakcine nove generacije biti odobrene do septembra.

- U međuvremenu, važno je razmotriti korištenje trenutno odobrenih vakcina kao drugog bustera kod ljudi koji su najranjiviji - rekao je izvršni direktor EMA-e Emir Cooke.

Iako je epidemiološka situacija i dalje povoljna, i u BiH u posljednje dvije sedmice, prateći dnevne izvještaje nadležnih zdravstvenih institucija, raste broj novozaraženih.

Preporuku da stariji od 60 godina i oni sa narušenim imunitetom prime četvrtu dozu vakcine donijelo je i Stručno savjetodavno tijelo za zarazne bolesti Federacije BiH.

Dr. Emina Kurtagić-Pepić

- Brojke zaraženih polako rastu, pa više ni u jednu zdravstvenu ustanovu jer su u prethodnom periodu u nekima od njih mjere bile komotnije, ne možete ući bez maske. Naravno, kada ovo kažem ne mislim na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u kojem u prethodnim sedmicama nije dolazilo do promjena kada je riječ o poštivanju epidemioloških mjera. Danas u Kantonu Sarajevo imamo 49 novozaraženih, a prije tri sedmice imali smo jednocifren broj. Dakle, stanje se polako mijenja. Još nešto želim istaći, kada je riječ o brojkama, u ovom slučaju - 49, to nikada nije samo 49, uvijek se to množi sa dva i po do tri, s obzirom na to da se na testiranje javljaju samo oni koji imaju ozbiljniju kliničku sliku. Hospitaliziranih imamo 22 - u KCUS-u 18, a u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" četvero - kaže dr. Emina Kurtagić-Pepić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Imunizacija u staračkim domovima

Prema njenim riječima, u Kantonu Sarajevo stepen imunizacije iznosi od 65 do 70 posto.

- Vodimo se preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za zarazne bolesti Federacije BiH, pa se već uveliko u staračkim domovima korisnicima daje druga buster-doza (četvrta doza vakcine). Preduvjet je bilo da prođe pola godine od prve buster-doze - navodi Kurtagić-Pepić.

Kako je vrijeme godišnjih odmora, kaže kako je vrlo moguće, da se već u augustu i BiH suoči sa novim valom koronavirusa.

- Naši građani putuju, a dolaze nam i turisti iz svih dijelova svijeta. Takva migracija stanovništva odličan je način širenja virusa. Zbog toga bi savjetovala, prije svega, starijim i imunokompromitiranim, da prime drugu buster-dozu vakcine, a svima da, s obzirom na vrlo veliku kontagioznost podsoja omikrona, već sada izbjegavaju skupove i druženje u zatvorenom prostoru, ako već moraju biti u takvim prostorima, da nose maske, redovno peru ruke i dezinficiraju površine koje dodiruju, rade na podizanju imunološkog sistema. Ljeto je, puno je svježeg voća i povrća, pravog meda, a tu su i suplementi, pa to treba iskoristiti za jačanje imuniteta kako bismo što spremniji dočekali hladnije mjesece - savjetovala je Kurtagić-Pepić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.