open-navfaktor-logo
search
Prognoze epidemiologinje
Dr. Pitić: Skok broja oboljelih od COVID-19 možemo očekivati u drugoj polovini ljeta
Evropske zemlje, poput Portugala, Njemačke, Francuske, Grčke, Austrije, Italije, Španije..., suočavaju se ovih dana s povećanim brojem novooboljelih od koronavirusa.
26.06.2022. u 20:40
get url
text

U našoj regiji i Hrvatska bilježi dnevna povećanja zaraženih SARS-CoV-2 virusom.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) prije nekoliko dana upozorio je da porast stepena zaraze prijavljene za (podvarijante omikrona) BA.4 i BA.5 ukazuje da će one u narednim mjesecima postati dominantne u cijeloj Evropi.

Dr. Aida Pitić

Dr. Aida Pitić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, ističe "kako virus i dalje kruži oko nas, te da je ponovni rast novooboljelih u narednim mjesecima neminovnost koja čeka i našu zemlju".

- Dolaze nam novi sojevi virusa, koji će u narednom periodu biti uzrok povećanja broja oboljelih. U periodu smo kada ljudi jako puno putuju. Naši građani idu na godišnje odmore, a nama dolaze turisti iz cijelog svijeta. Uz takve migracije sasvim opravdano je očekivati da će nam stići novi podtipovi SARS-CoV-2. Spominje se jesen i zima, kao period kada ćemo imati veliki broj novozaraženih. Međutim, ne bih isključila ni da se već u drugoj polovini ljeta suočimo sa skokom broja novooboljelih - navodi Pitić.

Olakšavajuća okolnost je, kaže, to što je na području Kantona Sarajevo relativno veliki broj vakcinisanih protiv COVID-19 (ispod 60 posto), ali i da je veliki broj građana koji su preboljeli zarazu.

- Sreća u svemu sa novim podvarijantama virusa, koje nam stižu iz zemalja koje se već suočavaju sa valom, jest da kliničke slike nisu jako teške te da broj hospitaliziranih nije esktreman kao što je bio prethodnih mjeseci. No to nas nikako ne bi trebalo opustiti, oprezni moramo biti i naviknuti se da živimo sa virusom te da koristimo sve mjere prevencije koje su nam dostupne. Tu su u prvom redu mjere lične zaštite, ali i vakcinacija. Naime, naše Stručno savjetodavno tijelo za vakcinaciju donijelo je odluku o četvrtoj dozi koja je preporučena građanima, pa bih ih i ovom prilikom pozvala da se vakcinišu - kazala je Pitić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.