open-navfaktor-logo
search
NSRS
Dragan Lukač: Neću biti ministar koji će voditi MUP RS-a u NATO
Lukač je kazao da bi članstvo u NATO podrazumijevalo određene reforme entitetske policije
26.11.2019. u 12:04
get url
text

Ministar pravde RS-a Anton Kasipović i unutrašnjih poslova Dragan Lukač kazali su danas, odgovarajući na zastupnička pitanja u skupštini RS-a, da nisu upoznati sa detaljima dokumenta Program reformi koje je usvojilo Predsjedništvo BiH.

- Nisam upoznat sa detaljima. Smatram da su oni, koji su učestvovali u kreiranju dokumenta, vodili računa o onome što je usvajala ova Narodna skupština RS-a i da će dokument koji će otići u Brisel sačuvati vojnu neutralnost – rekao je ministar pravde RS-a Anton Kasipović, odgovarajući na pitanje zastupnika PDP-a Jelena Trivić.

Isto pitanje je ministru unutrašnjih poslova RS-a Draganu Lukaču postavio zastupnik SDS-a Miladin Stanić, zahtijevajući i da objasni i da li će to imati neke posljedice za policiju u RS-u.

Lukač je kazao da bi članstvo u NATO podrazumijevalo određene reforme entitetske policije, ali je dodao da on "neće biti ministar koji će voditi MUP RS-a u NATO".

- Meni taj dokument nije u rukama, i ja ne mogu to da vam dam. Što se tiče MUP-a RS-a, ako se krene u NATO, sigurno bi došlo i do neke reforme. Znate da su izjave Milorada Dodika da nije za NATO. Ja ne smatram da MUP RS-a treba da ulazi u bilo kakvu reformu, pa ni zbog eventualnog ulaska u NATO. Nemamo apsiraciju da budemo njihovi članovi i ne možemo da zaboravimo bombardovanje RS-a i Srbije i ono što su uradili kao savez. Ako jednog dana RS odluči da ide u NATO, ja neću biti ministar koji će voditi to mininistarstvo u NATO – naglasio je Lukač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.