open-navfaktor-logo
search
"Imam dozu optimizma"
Dragičević nakon sastanka u Tužilaštvu BiH: Nema potrebe za pomirenjem, očekujem da rade posao
Davor Dragičević, otac ubijenog mladića iz Banje Luke Davida Dragičevića, danas je u pratnji advokata Ifeta Ferageta boravio u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.
28.10.2021. u 15:33
get url
text

On se sastao sa v.d. glavnim tužiocem Milankom Kajganićem i tužiteljicom Ozrenkom Nešković, koja vodi istragu ubistva Davida Dragičevića, nakon što je taj predmet izuzet od banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva.

Dragičević je po izlasku iz Tužilaštva novinarima kazao kako nakon razgovora ima određenu dozu optimizma da će istraga u slučaju ubistva njegovog djeteta biti adekvatna i pokrenuta u skladu sa svim zakonskim normama.

- Naravno, ovo je prvi od mnogobrojnih, nažalost, susreta koje ću ja imati u Tužilaštvu BiH, nema potrebe ni za kakvim ni pomirenjem ni za lijepim riječima. Ja očekujem od njih da rade posao. Kao što sam rekao, nakon preuzimanja predmeta o ubistvu mog sina očekujem konkretne korake Tužilaštva BiH u narednom periodu. Bilo šta ako osjetim, bilo kakvu opstrukciju od Tužilaštva ili tužiteljice Ozrenke Nešković ja ću na to, kao i na sve dosad reagovati - kazao je Dragičević.

Dragičević se jučer, nakon skoro trogodišnjeg boravka u Austriji, vratio u BiH, jer nije dobio azil u toj državi.

On je Bosnu i Hercegovinu, odnosno Banju Luku, napustio krajem 2018. godine nakon niza protesta na Trgu krajine.

Ranije je najavio da "dolazi u banjalučki geto po pravdu za svog sina".

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u aprilu ove godine od Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci preuzelo istragu u slučaju "David Dragičević".

Davidov nestanak je prijavljen 18. marta 2018., a tijelo je pronađeno šest dana poslije na ušću rječice Crkvene u Vrbas, u blizini banjalučke tvrđave Kastel.

Porodica tvrdi da je David ubijen, te da iza njegovog ubistva stoje pojedini pripadnici MUP-a RS-a. Zbog toga su na banjalučkom Trgu krajine svakodnevno održavani protesti na kojima su u nekoliko navrata prisustvovali deseci hiljada građana.

Krajem 2018. godine policija je nasilno prekinula proteste, te uhapsila Davidove roditelje, dok su okupljanja članova grupe "Pravda za Davida" zabranjena.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.