open-navfaktor-logo
search
Šta se događa
Drama za ljude koji su preživjeli zločine se nastavlja: Policija RS-a pozvala mještane Jusića da daju iskaz
Drama sa jutrošnjim ulaskom u Jusiće, optuženika za učešće u ubistvu 47 mještana ovog sela, Vlade Ristanovića, nastavljena je i danas poslijepodne. 
21.07.2022. u 22:14
get url
text

Husein Muratović kaže da su u toku poslijepodneva većina žena i muškaraca koji su se jutros usprotivili zbog Ristanovićevog ulaska u selo, pozvani da se jave u Policijsku stanicu u Kozluku, radi davanja izjave.

- Ristanović je došao u selo iako mu je Sud BiH zabranio kontakt sa svjedocima.  U selo je ušao svojim privatnim vozilom i došao pred kuću Ibre i Lutve Smajilovića za čije je ubistvo optužen. Možete samo zamisliti kako su se osjećali oni koji su ga vidjeli pred Smajilovića kućom, a pamte ga iz 1992. godine.  Ponašanje optuženika za ratne zločine počinjene u Jusićima 1992. godine je prevršilo svaku mjeru i vrijeme je da Sud poduzme zakonske mjere. Oni zasreću i prijete našim svjedocima, ulaze u selo kako bi zaplašili svjedoke, u vrijeme sezone lova hodaju kroz selo naoružani - kazao je Muratović za Politicki.ba.

VEZANI TEKST - Vlado Ristanović, optuženik za ratne zločine, vratio se na mjesto zločina u Jusiće: Porodice žrtava ga opkolile i otjerale

Muratović navodi da je Ristanović došao u Jusiće u pratnji svog advokata i još nekoliko nepoznatih osoba. 

- Navodno, željeli su oni da vrše rekonstrukciju događaja, iako je rekonstrukcija, uz sve zakonske mjere, izvršena još prije dvije godine.  Više nikome nije jasno ko sve učestvuje u ovim provokacijama. Za danas je bilo zakazano ročište u u Sudu BiH u slučaju "Jusići" gdje je trebalo svjedočiti dvoje svjedoka.  Svjedoci su iznenada obavješteni da se ročište neće održati, ne znamo iz kojih razloga. A onda se dogodi da Vlado Ristanović i njegov advokat sa grupom nama nepoznatih ljudi dođu u selo. Vidjet ćemo o čemu je riječ. Ja samo znam jedno da nećemo dozvoliti da nas bilo ko ikad više maltretira - poručio je Muratović.

U selu Jusići, nedaleko od Zvornika, jutros se desila neprijatna situacija zbog čega su burno reagovali uznemireni mještani ovog zvorničkog sela. Pojavio se Vlado Ristanović, optuženik za ratne zločine na području Zvornika. Ristanović je, u pratnji svojih advokata, želio obići kuće, podrume i štale u Jusićima.

Mještani Jusića prepoznali su Ristanovića, te su ga u tom momentu opkolili nakon čega je on, prema riječima svjedoka, pobjegao glavom bez obzira. Cijeli slučaj uznemirio je mještane koji su, kako kažu, ponovo morali proživljavati bol koju im je Ristanović nanio odvodeći njihove najmilije na klanje i ubijanje. 

Ristanović se tereti da je zajedno sa Perom Radićem, Božom Vidovićem, Petkom Tomićem i Brankom Studenom odgovoran za ubistva najmanje 48 osoba te progon Bošnjaka sa područja zvorničke općine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.