open-navfaktor-logo
search
Politika Naše stranke
Draško ne nasjeda, Omer nasjeda: Bratstvo i jedinstvo je završilo na dva flora, u masovnim grobnicama i...
Više ne možemo nasjesti na priče o nekom bratstvu i jedinstvu koje znači da nemamo našu državu i institucije. Nekoliko puta u toku naše historije smo nasjeli na to. Rezultat svih tih naših zabluda i obmana svih tih naših stradanja je Republika Srpska, kazao je to Draško Stanivuković, gladonačelnik Banje Luke, govoreći o obilježavanju 9. januara, neustavnog dana entiteta RS-a. 
09.01.2023. u 15:05
get url
text

Odgovorio mu je, bolje da nije, našestrankaš Omer Berbić. 

Berbić je kandidat za gradonačelnika Tuzle. 

VEZANI TEKST - Stanivuković: Više ne možemo nasjesti na priče o bratstvu i jedinstvu

- Bratstvo i jedinstvo vrijednosti su slobodarskih i antifašističkih sredina kao što je Tuzla, od kojih nikada nećemo odustati. Antifašizam je najveća ideja naših prostora, koje nažalost ne njeguju svi u našoj zemlji. Fašističke ideologije i grupe razlog su zašto se 9. januar uopće obilježava.

Da bi se pričalo o bratstvu i jedinstvu treba biti antifašista, Stanivuković to definitivno nije. U Bosni i Hercegovini antifašizam je važan za očuvanje mira i suživota, zbog toga zabrinjavaju ovakve izjave. Kada Stanivuković kaže da "svaki dan možemo da doprinesemo i uradimo nešto važno za Republiku Srpsku", on treba razmišljati o budućnosti i poboljšanju ekonomske i socijalne situacije, a ne o prošlosti - poručio je Berbić, prenosi Naša stranka na svojoj web stranici. 

 

 

Mogao bi se nadugo i naširoko obrazlagati "bratstvo i jedinstvo", projekat jugoslovenskih komunista s ciljem stvaranja i održavanja vještačke jugoslovenske nacije, koji su gorljivo zagovarali i pojedini srpski akademici, nekadašnji komunisti, poput Dobrice Ćosića, ali čemu? Baš ti koji su bili među najvećim zagovornicima "bratstva i jedinstva", dok su javno prikazivali lice antifašizma, zajedništva svih "naših naroda i narodnosti", tajno su, a kasnije otvoreno, radili na vjekovnom snu uspostavljanja velike Srbije, pisali memorandume u SANU-u. 

Posebna tema je što ideološki ograničeni umovi ne vide antifašizam kao civilizacijsku tekovinu, izvan prostora i konteksta "naših" prostora. 

Moglo bi se, dakle, nadugo i naširoko pisati o "bratstvu i jedinstvu", ali ima i kraća verzija u izvedbi Damira Avdića Grahe. I on je Tuzlak. 

- Bratstvo i jedinstvo je završilo na dva flora
  U masovnim grobnicama i koncentracionim logorima
  Na kojem od ta dva flora želiš da ti sviram...


Ostatak pjesme pod nazivom "Bratstvo i jedinstvo" znatiželjni mogu naći na YouTubeu

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.