open-navfaktor-logo
search
Revizija kritizirala
Drastičan pad prihoda Elektroprivrede HZHB, a zaposleni dobili po 1.000 KM regresa
Javno preduzeće Elektroprivreda HZHB u prošloj je godini imala značajan pad prihoda, ali su uprkos tome povećali troškove za plaće i naknade zaposlenim, istakli su federalni revizori.
25.08.2021. u 16:14
get url
text

U izvještaju o radu Elektroprivrede HZHB u prošloj godini, objavljenom prije desetak dana, upozoreno je da ovo preduzeće imalo više obaveza nego što su imali tekućih sredstava.

Kako bi izmirili obaveze prema dobavljačima, zadužili su se za 65 miliona KM u 2019. godini.

VEZANI TEKST - Građanima uz račune za struju stigle i izjave kojima daju saglasnost da plaćaju RTV Herceg-Bosna

- Tokom 2020. godine ostvaren je značajan pad poslovnih prihoda, što je rezultiralo gubitkom od poslovnih aktivnosti u iznosu od oko 3,5 miliona KM, dok su troškovi plaća i ostalih osobnih primanja veći u odnosu na prethodnu godinu – naveli su revizori.

Gubitak ih nije spriječio da topli obrok, regres i naknade za vjerske praznike isplate u znatno većem iznosu od porezno dopustivih. To je, ističu revizori, imalo direktan utjecaj na ostvarene gubitke iz poslovnih aktivnosti u 2020. godini.

U Elektriprivredi HZHB su u osmosatno radno vrijeme uračunavali i pauzu, regres je iznosio 1.000 KM po zaposlenom, a naknada za vjerske praznike bila je 800 KM.

- U 2020. godini iskazana je dobit u poslovanju u iznosu od 821.883 KM, dok je u prethodnoj godini iznosila oko 2,4 miliona KM – naveli su revizori, upozorivši da je finansijski rezultat zapravo precijenjen, odnosno niži je nego što je prikazan.

Istovremeno, plaća generalnog direktora Marinka Gilje iznosila je skoro 6.500 KM, dok je plaća izvršnih direktora bila malo niža.

Ured za reviziju institucija u FBiH dao je negativno mišljenje Elektroprivredi HZHB zbog toga što njihovi finansijski izvještaji nisu prikazivali istinito i fer stanje. S druge strane, dali su im mišljenje s rezervom za poštivanje propisa.

Jedan od problema bile su i javne nabavke. Plan javnih nabavki je prošle godine mijenjan nekoliko puta pa je samo jednom izmjenom povećan za čak 14,2 miliona KM.

- Osim toga, Elektroprivreda HZHB nije osigurala pravičnu i aktivnu konkurenciju svih ponuđača kod javne nabave usluga reklamiranja u iznosu od 200.000 KM – stoji u izvještaju.

Za reklame i sponzorstva potrošeno je ukupno oko 1,2 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.